Ενεργός ο μηχανισμός Συν-Εργασία – Ποιοι εργοδότες μπορούν να πληρώνουν… μισό μισθό

«Ανοιχτός» παραμένει ο μηχανισμός «Συν- Εργασία», μέσω του οποίου οι εργοδότες θα μπορούν να απασχολούν λιγότερες ώρες τους υπαλλήλους τους, αλλά και να τους πληρώνουν μικρότερους μισθούς.

Συγκεκριμένα, εργοδότης που εντάσσεται στον μηχανισμό μπορεί για έναν ή περισσότερους μήνες να προβαίνει σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50% για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων του, ανάλογα με τις λειτουργικές του ανάγκες.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Οι μισθωτοί που εντάσσονται στον μηχανισμό εισπράττουν μειωμένο καθαρό μισθό από τον εργοδότη, αναλογικά της μείωσης του ωραρίου απασχόλησης.

Το κράτος θα αναπληρώνει το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται λόγω μειωμένης απασχόλησης, καταβάλλοντας στον μισθωτό οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας, για το χρόνο που δεν εργάζεται.

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ-πληρωμή

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα

Με τον μηχανισμό αυτό, η συνολική αναπλήρωση του εισοδήματος κυμαίνεται – σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας – από 83,5% έως 100% του καθαρού μισθού. Η μέγιστη μείωση κυμαίνεται στο 16,5% και αφορά μισθούς της τάξης των 1.000 και 1.200 ευρώ μεικτά. Αντίθετα, η απώλεια κινείται στο 7% για μεικτούς μισθούς της τάξης των 700 ευρώ. Το όφελος για την επιχείρηση είναι 34,1

Ο μηχανισμός Συν-Εργασία, επί του παρόντος έχει πάρει παράταση για ένα τρίμηνο έως 31 Μαρτίου 2022.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022, στη «Συν-Εργασία» εντάσσονται οι εργαζόμενοι που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Οκτωβρίου 2021.

Οι επιχειρήσεις εντάσσονται για το πρώτο τρίμηνο του 2022 με τα ίδια κριτήρια που ίσχυαν και για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021.

Δηλαδή, πρέπει να προκύπτει μείωση τζίρου 20% την περίοδο Μάρτιος – Αύγουστος 2020 συγκριτικά με την περίοδο Μάρτιος – Αύγουστος 2019.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, για τη «Συν-Εργασία» έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής πάνω από 150 εκατ. ευρώ, ενώ το Νοέμβριο ήταν ενταγμένοι στο μηχανισμό περί τους 30.000 εργαζομένους.

Δεν επιτρέπονται οι απολύσεις

Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος, υπενθυμίζεται ότι ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας.

Για το χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους) που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό.

Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Ωστόσο, στον ίδιο αριθμό προσωπικού δε συμπεριλαμβάνονται:

  1. οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους,
  2. οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης
  3. οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας λήγει μετά την 30ή Ιουνίου 2020
  4. οι εργαζόμενοι που την 30ή Ιουνίου 2020βρίσκονταν σε αναστολή
  5. οι περιπτώσεις λύσεως της συμβάσεως εργασίας λόγω θανάτου του εργαζομένου.

Να σημειωθεί πως ειδικά οι επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, μπορούν να εντάξουν στη “Συν-Εργασία” για τον Οκτώβριο τους εποχικά εργαζομένους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία επαναπρόσληψής εντός του 2021. Δηλαδή για να ενταχθεί ένας εργαζόμενος σε ξενοδοχείο ή επιχείρησης με τουριστικά λεωφορεία στη “Συν-Εργασία” τον Οκτώβριο, θα μπορούσε να έχει προσληφθεί έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% στο 12μηνο διάστημα μεταξύ Απριλίου 2020-Μαρτίου 2021.

Έτσι, η 3μηνη παράταση της “Συν-Εργασίας” (έως το Δεκέμβριο) δεν οδηγεί σε κάποια παράταση της περιόδου αναφοράς του τζίρου.

Υπενθυμίζεται πως οι μηχανισμός προβλέπει ενίσχυση 60% επί του μισθού που αντιστοιχεί στο χρόνο για τον οποίο ο εργαζόμενος δεν απασχολείται (έως 50% που προβλέπει η σύμβασή του).

Πηγή: enikonomia.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ