Ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας ζητά το ΕΒΕΑ – Η συνάντηση Βρούτση-Μίχαλου

Την προώθηση ενεργητικών πολιτικών για την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, την αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά εργασίας και την προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού ασφαλιστικού μοντέλου ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος. Ο κ. Μίχαλος, συνοδευόμενος τον Γ΄ Αντιπρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Μιχάλη Σιαμίδη και το μέλος της Δ.Ε. του ΕΒΕΑ και υπεύθυνο Γ.Ε.ΜΗ. και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων κ. Σταύρο Γεωργάκη, επισκέφθηκαν τον κ. Βρούτση και του παρέδωσαν υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις του Επιμελητηρίου στα θέματα αρμοδιότητάς του.Αναλυτικά, στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής: «Ένα χρόνο μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η Ελλάδα επιχειρεί να επουλώσει τις πληγές που άφησε η κρίση στην ελληνική κοινωνία. Ο δρόμος για την επίτευξη αυτού του στόχου θα είναι δύσκολος.

Η σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί εφησυχασμό. Η απασχόληση αυξάνεται, αλλά με χαμηλότερους μισθούς, εξαιτίας της επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, της μακροχρόνιας ανεργίας και του κινδύνου της φτώχειας για τους εργαζόμενους.

Σήμερα, το ένα τρίτο των εργαζομένων αμείβεται – ή εμφανίζεται να αμείβεται – με ποσά που δεν επαρκούν για την κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης. Ένας στους τρεις Έλληνες κινδυνεύουν με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό.

Επιπλέον, παρά το ότι εδώ και δεκαετίες συζητάμε για τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος, μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να εφαρμόσουμε καμία πραγματική μεταρρύθμιση.

Αποτέλεσμα είναι σήμερα να διατηρούμε ένα σύστημα το οποίο είναι μη λειτουργικό, απορροφώντας τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό, αλλά και άδικο για τους σημερινούς εργαζόμενους, οι οποίοι επιβαρύνονται με υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ έχουν να αναμένουν πολύ χαμηλές παροχές.

Είναι, επίσης, ένα ασφαλιστικό σύστημα βαθιά αντιαναπτυξιακό, αφού επιβάλλει δυσβάσταχτο μη μισθολογικό κόστος, υπονομεύοντας την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, τις ίδιες δηλαδή τις πηγές, από τις οποίες τροφοδοτείται.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη. Η έξαρση του δημογραφικού προβλήματος, απειλεί άμεσα το οικονομικό μέλλον της χώρας και δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα.

Με αυτά τα δεδομένα, κρίνουμε σκόπιμο να εφαρμοστούν στο επόμενο διάστημα γενναίες μεταρρυθμίσεις και δράσεις, με στόχο:

Οι θέσεις και οι προτάσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας:

Exit mobile version