Ενεργειακή κρίση: Τι σημαίνει επάρκεια στο ρεύμα για τους καταναλωτές -Τι είπε ο Γεωργιάδης για το φυσικό αέριο

Η Βόρεια Ευρώπη θα χτυπηθεί πολύ σκληρά οικονομικά ωστόσο η Ελλάδα θα περάσει μια ήπια κατάσταση  είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης  μιλώντας στην εκπομπή του OPEN “Aνοιχτή Επικοινωνία” αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής κρίσης .

«Η Ελλάδα θα έχει σίγουρα πολύ πιο ήπιο χειμώνα οικονομικά  από ό,τι η Βόρεια Ευρώπη.  Η Βόρεια Ευρώπη έχει χτυπηθεί πάρα πολύ σκληρά. Κυρίως διότι η Βόρεια Ευρώπη έχει εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο στο 100% , εμείς κατά 40%. Επίσης η Βόρεια Ευρώπη δεν έχει κάνει τα δικά μας κουμάντα με τον TAP επί Σαμαρά, Βενιζέλου και με τον LNG επί Μητσοτάκη στη Ρεβυθούσα ώστε να μπορούμε να  έχουμε προμήθεια φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές. Αυτά που έλεγαν οι Αμερικάνοι να κάνουν οι Γερμανοί  πριν από πολλά χρόνια και δεν το έκαναν» τόνισε και πρόσθεσε:

«Ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα με επάρκεια ρεύματος, έχουμε βάλει και μπρος τους λιγνίτες. Χθες στην Πτολεμαΐδα και στην Κοζάνη έκανα μια περιοδεία σε αυτούς τους νομούς  και είδα τον κόσμο που βλέπει πια τα έργα τα οποία γίνονται. Άρα ο κόσμος  στην Ελλάδα θα περάσει καλύτερα συγκριτικά με τους άλλους. Όμως θέλω να καταλάβετε κάτι: Όταν οι πελάτες σου περνάνε άσχημα, -ποιοι είναι οι πελάτες μας; Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Αυστριακοί. Αυτοί είναι πελάτες μας στον τουρισμό, είναι πελάτες μας στις επενδύσεις, είναι πελάτες μας στα αγροτικά προϊόντα  μας, στις εισαγωγές μας-  αυτό είναι αδύνατο να μην χτυπήσουν και εσένα. Ο καθένας που έχει κάνει εμπόριο στη ζωή του το ξέρει, όταν ο πελάτης του υποφέρει αργά ή γρήγορα υποφέρει και αυτός »

«Το ότι θα έχουμε καλύψει τη δέσμη επάρκειας στο ρεύμα δεν σημαίνει ότι δεν θα μας επηρεάζει η αύξηση της τιμής. Η αύξηση της τιμής θα μας επηρεάσει. Μπορεί να μην έχουμε πρόβλημα επάρκειας  θα έχουμε όμως πρόβλημα κόστους και πληθωρισμού. Άρα θα πρέπει να κάνουμε όλοι τα κουμάντα μας, να ξοδεύουμε λιγότερο ρεύμα όσο περισσότερο μπορούμε το ρεύμα » σημείωσε και επεσήμανε πως οι πολίτες δεν βλέπουν πόσο  ακριβό είναι το ρεύμα  στους λογαριασμούς γιατί το 90% το πληρώνει το κράτος. Εάν το κράτος δεν πλήρωνε το ρεύμα, το ρεύμα θα ήταν 11 φορές ακριβότερο.

Για τα υπερκέρδη των παρόχων

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης ότι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι παίρνει τα χρήματα από τους παρόχους από τα υπερκέρδη για να τους τα επιστρέψει είπε:

«Εάν δεν υπήρχε επιδότηση στο ρεύμα, η αντιπολίτευση θα έλεγε ότι αφήνετε τον κόσμο να ξεπαγιάσει με 11 φορές ακριβότερο ρεύμα. Τώρα που φτιάξαμε έναν μηχανισμό και το μεγαλύτερο κομμάτι της αύξησης το αναλαμβάνουμε εμείς, λέει ότι φταίει η κυβέρνηση ότι τα παίρνει από τον προϋπολογισμό. Στην πραγματικότητα αυτό που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση  πρώτη από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις  είναι ένας μηχανισμός clawback στην ενέργεια, όπως έχει φτιάξει το clawback στα φάρμακα. Τα 3/4 του κόστους της επιδότησης επιβαρύνει τις εταιρείες. Το 1/4 βαρύνει το κράτος. Άρα δεν ισχύει ούτε αυτό το επιχείρημα. Άλλωστε τον μηχανισμό που έφτιαξε η ελληνική κυβέρνηση τώρα θέλει να αντιγράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση ακριβώς επειδή  είναι πολύ επιτυχημένος. Γενικά η Ελλάδα μας και σε αυτήν τη κρίση πρωτοπορεί, πάει καλύτερα από τους άλλους.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «και ο πάροχος πληρώνει το φυσικό αέριο ακριβότερα. Η πρώτη αύξηση  είναι εισαγόμενη και για τον πάροχο. Δεν υπάρχει κάποιος που δεν υφίσταται την αύξηση της τιμής  αυτή τη στιγμή.  O μόνος που κερδίζει είναι ο Πούτιν, κανένας άλλος όλοι οι άλλοι χάνουν».

Για φυσικό αέριο

Επίσης μίλησε και για το θέμα των επιδοτήσεων για το φυσικό αέριο. «Χρήματα το να πληρώσει κάποιο κράτος τη διαφορά μεταξύ του περσινού φυσικού αερίου και του φετινού φυσικού αερίου στους πολίτες και τις επιχειρήσεις δεν υπάρχουν. Είναι αδύνατον να υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Δεν υπάρχουν ως νούμερα» τόνισε και ανέφερε:

« Η περίπτωση να επιδοτηθεί στο σύνολό της αυτή η αύξηση του φυσικού αερίου δεν μπορεί να υπάρξει. Θα  υπάρξουν σίγουρα ανακουφιστικά μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός .Αλλά θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι τον φετινό χειμώνα θα πρέπει να κάψουμε όσο λιγότερο φυσικό αέριο μπορούμε για να μην κάνουμε το χατίρι του Πούτιν.

Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα θα ακολουθήσει το μοντέλο της Γερμανίας όσον αφορά στην επιδότηση για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είπε  «Δεν έχουμε ακόμα μιλήσει  για τις παρεμβάσεις  μας για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Άρα μη βιάζεστε » απάντησε και πρόσθεσε « Σενάρια  ως προς αυτό το θέμα εξακολουθούμε να δουλεύουμε και θα δούμε. Υπάρχει ένα πλέγμα μέτρων τα οποία θα ανακοινωθούν μεθαύριο στη ΔΕΘ ».

Για τη βενζίνη και τις τιμές του πετρελαίου ο κ. Γεωργιάδης είπε:

« Έχει ακολουθήσει και το πετρέλαιο κίνησης την καθοδική πορεία. Τα προϊόντα αυτά έχουν ένα μέσο όρο χρηματιστηριακής τιμής των παραγόμενων προϊόντων σε όλα τα διυλιστήρια της Μεσογείου ανά προϊόν και συγκυριακά κάποιες φορές κάποια από αυτά είναι σε έλλειψη κυρίως διότι με το diesel συμβαίνει το εξής: Η μεσόγειος που εμπιστευόταν παραδοσιακά σε πολύ μεγάλο ποσοστό diesel από ρωσικά διυλιστήρια, τώρα είναι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Αυτό το κομμάτι χάθηκε από τα διαλυστήρια και αυτό έχει πιέσει την τιμή προς τα πάνω ».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του OPEN:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ