ΕΛΣΤΑΤ: Η ύφεση περιορίζεται

ΕΛΣΤΑΤ: Η ύφεση περιορίζεται

 

Σημαντική αποκλιμάκωση σημείωσε η ύφεση στη χώρα το γ΄ τρίμηνο εφέτος, καθώς, το ΑΕΠ, «υποβοηθούμενο» κυρίως από την τουριστική κίνηση, μειώθηκε κατά 3%, ενώ το γ΄ τρίμηνο πέρυσι είχε καταγραφεί πτώση του ΑΕΠ κατά 6,7%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), εφέτος η ύφεση περιορίζεται τρίμηνο με τρίμηνο (5,5% το α΄ τρίμηνο, 3,7% το β΄ τρίμηνο και 3% το γ΄ τρίμηνο), με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 4,07% στο 9μηνο (το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 6,6%).

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θεωρούν ότι η πορεία αποκλιμάκωσης του ΑΕΠ θα συνεχιστεί και το δ΄ τρίμηνο εφέτος, ώστε να μειωθεί κατά 4% σε μέσα επίπεδα το 2013 (στην ίδια εκτίμηση έχει προβεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Μάλιστα, παράγοντες της οικονομίας αναφέρουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι είναι πιθανόν, η ύφεση να περιορισθεί ακόμη περισσότερο, στο επίπεδο του 3,6%- 3,8%. Για το 2014, εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της τάξης του 0,6%.

Σημειώνεται, ότι, όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ των δύο πρώτων τριμήνων του 2013 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης (Οκτώβριος 2013), καθώς και νεώτερες εκτιμήσεις των βραχυχρόνιων δεικτών. Έτσι, τα στοιχεία των πρόσφατων τριμήνων παρουσιάζονται με επιφύλαξη, λόγω μεθοδολογικών θεμάτων που αφορούν στον αποπληθωριστή του ΑΕΠ, και η ΕΛΣΤΑΤ είναι στη διαδικασία αντιμετώπισής τους, σε συνεργασία με τη Eurostat.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ