«Ελεύθεροι» υποχρεώσεων για έξι μήνες οι πυρόπληκτοι – Από ποια βάρη απαλλάσσονται οριστικά

«Ελεύθεροι»… υποχρεώσεων οι πυρόπληκτοι για τους επόμενους έξι μήνες: «Παγώνει» τόσο η εξόφληση φόρων και εισφορών, όσο και οι δόσεις κάθε είδους ενήμερων δανείων. Ερωτηματικό βεβαίως προκύπτει για την επόμενη μέρα καθώς μετά τη συγκεκριμένη «περίοδο χάριτος» ουδείς γνωρίζει εάν επαγγελματίες ή εργαζόμενοι θα είναι σε θέση να αρχίσουν να εξοφλούν ξανά τις υποχρεώσεις τους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση εξόφλησης φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων δανείων μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022 οι πυρόπληκτοι. Μάλιστα, οι επαγγελματίες απαλλάσσονται και από την επιστροφή των ποσών που έλαβαν ως κρατική ενίσχυση την περίοδο της πανδημίας.

Ποιες υποχρεώσεις «παγώνουν» για τους πυρόπληκτους

Συγκεκριμένα, οι πυρόπληκτοι, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 δεν θα χρειαστεί να εξοφλήσουν δόσεις για τον φόρο εισοδήματος ή ασφαλιστικές εισφορές. Τα ακίνητα (κτίσματα, οικόπεδα, αγροκτήματα), που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, του 2022 και του 2023, δηλαδή απαλλάσσονται για μία τριετία.

Η εν λόγω διαδικασία θα δρομολογηθεί αρχικά μέσα από την ίδια πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, και κατόπιν θα πιστοποιείται με την εξέταση του φακέλου από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Αναστέλλεται ακόμη μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 η εξόφληση δόσεων στεγαστικών ή επιχειρηματικών δανείων, πιστωτικών καρτών ή εκείνων που έχουν χορηγηθεί μέσω του Εγγυοδοτικού Προγράμματος και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. H αναστολή πληρωμής κάθε μορφής ενήμερων υποχρεώσεων αφορά τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις.

«Παγώνει» ακόμη, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους. Το χρονικό διάστημα της αναστολής θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ζημίας. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.