Εκτός ενίσχυσης 400.000 χαμηλοσυνταξιούχοι – Ποιοι θα λάβουν «έκτακτο δώρο» και τι ποσά τους αναλογούν

Εκτός έκτακτης ενίσχυσης θα μείνουν χαμηλοσυνταξιούχοι. Εμπλουτίστηκαν οι κατηγορίες πολιτών -που φτάνουν πλέον τις τέσσερις- οι οποίες θα λάβουν τελικά έκτακτη «στήριξη» μέσα στις γιορτές.
Όλες οι πληρωμές θα γίνουν μέσα στον Δεκέμβριο, αλλά θα πρέπει να τονιστεί πως πρόκειται για «δώρα», υπό την έννοια ότι θα δοθούν εφάπαξ και για μια φορά φέτος.

Υπάρχει όμως και μια κατηγορία πολιτών με χαμηλές αποδοχές που δεν θα δουν κάποια ενίσχυση.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους συνταξιούχους με εισόδημα που κυμαίνεται από 600 έως και 1.000 ευρώ μεικτά τον μήνα, οι οποίοι μένουν εκτός «έκτακτων παροχών».

Αν και ο Πρωθυπουργός άναψε «πράσινο φως» για την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας που σαρώνει ολόκληρη την Ευρώπη και την Ελλάδα, εντούτοις εκτός παρέμειναν σχεδόν 400.000 συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα, καθώς τα «κουκιά» του προϋπολογισμού είναι μετρημένα.

Ποιους συνταξιούχους αφορά η έκτακτη ενίσχυση

Έτσι, βάσει των εξαγγελιών που έγιναν θα δοθεί ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη σε ευάλωτους συνταξιούχους που πληρούν πολύ συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Δικαιούχοι, είναι λοιπόν:

  • Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.
  • Και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 250 ευρώ συν 50 ευρώ για τα εξαρτώμενα μέλη. Αφορά σε περίπου 800.000 συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια. Η έκτακτη αυτή παροχή θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου. Το κόστος για τα Κρατικά Ταμεία φτάνει τα 205 εκατ. ευρώ.

Τι ποσά θα πάρουν οι υγειονομικοί

«Δώρο» για τις γιορτές θα λάβουν και οι υγειονομικοί, με τον Πρωθυπουργό να υλοποιεί την σχετική του δέσμευση: Θα τους χορηγηθεί επίδομα ίσο προς το ήμισυ του καταβαλλόμενου μηνιαίου βασικού μισθού με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου και θα αφορά τους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Αναμένεται το βοήθημα να λάβουν περί τις 100.000 υγειονομικούς, με το κόστος να υπολογίζεται στα 90 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχο δώρο έλαβε το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων το περασμένο Πάσχα, όταν βρισκόμασταν στην αρχή της πανδημίας.

Το φετινό Πάσχα λόγω της υποχώρησης των κρουσμάτων και του ανοίγματος της αγοράς δεν δόθηκε τέτοιο επίδομα. Το ΥΠΟΙΚ είχε βάλει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να δώσει τη βοήθεια ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των ανθρώπων της υγείας, αλλά τίποτε ακόμη δεν έχει αποφασιστεί οριστικά.

Η ενίσχυση στα άτομα με αναπηρία

Έκτακτη παροχή όμως, ανάλογη με εκείνη των συνταξιούχων, θα λάβουν φέτος και τα άτομα με Αναπηρία. Βάσει των σχετικών ανακοινώσεων, η ενίσχυση αυτή θα δοθεί ακριβώς προκειμένου οι πολίτες με ειδικές ανάγκες να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και σε βασικά είδη. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ. Το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει σε 250 ευρώ για περίπου 173.000 δικαιούχους.

Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου. Το κόστος της συγκεκριμένης παρέμβασης ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.

«Δώρο» και στα φτωχά νοικοκυριά

Ποσά που αγγίζουν ακόμη και τα 900 ευρώ θα δουν στους λογαριασμούς τους στις 15 Δεκεμβρίου και χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά. Τ
α χρήματα αυτά είναι μέρος του «διπλού επιδόματος» που θα δοθεί στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και θα πιστωθούν με εμβόλιμη πληρωμή στα μέσα Δεκέμβρη.

Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πληρωθούν διπλά εντός Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στις 15 Δεκεμβρίου θα λάβουν το έκτακτο επίδομα-δώρο, και στις 30-31 Δεκεμβρίου το κανονικό επίδομα.

Όσοι θα λάβουν την ενίσχυση δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα, καθώς θα δουν «αυτόματα» στον λογαριασμό τους το αυξημένο ποσό του επιδόματος. Όπως γίνεται κάθε μήνα με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το μισό ποσό θα μπει σε προπληρωμένη κάρτα και το άλλο μισό μετρητά.

Τι ποσά θα λάβουν τα «φτωχά νοικοκυριά»

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «δώρο εορτών» στα φτωχά νοικοκυριά, ανάλογο με αυτό που είχε δοθεί πέρυσι στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

  • 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
  • 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
  • 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ