Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για το ευρώ

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για το ευρώ

Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως, με τηλεδιάσκεψη, η ομάδα εργασίας για το ευρώ (EWG), μετά από σχετική εντολή των 17 υπουργών. Σήμερα ακόμα κληρώνει για το αν οι ίδιοι οι υπουργοί θα κληθούν στις Βρυξέλλες ξανά την Παρασκευή ή μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο, για να αρχίσουν να συζητάνε τα ίδια θέματα στο δικό τους επίπεδο.

Πηγή της Προεδρίας του Συμβουλίου είπε στο Real.gr ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από το αν είναι έτοιμη η τρόικα με την έκθεση». Το αν θα είναι με φυσική παρουσία ή με τηλεδιάσκεψη θα εξαρτηθεί από το πόσο χρόνο πριν θα ειδοποιηθούν οι υπουργοί, λέει η ίδια πηγή. Η πολιτική κατεύθυνση είναι πάντως να αρχίσουν να συζητάνε αμέσως μόλις τοποθετηθούν τα τεχνικά κομμάτια του παζλ, χωρίς να χάσουν χρόνο, γιατί ενδεχομένως να χρειαστεί και δεύτερη συνεδρίαση.

Πάντως οι 17 ανώτεροι τεχνοκράτες των υπουργείων οικονομικών αρχίζουν σήμερα και ενδεχομένως να ολοκληρώσουν στις 29 Οκτωβρίου (την επόμενη Δευτέρα, με έναν ακόμα σταθμό την Πέμπτη 25) την προετοιμασία μιας εισήγησης για το ελληνικό πρόγραμμα προς το eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Πέραν των σημείων που άπτονται του σκέλος της εσωτερικής εφαρμογής του μνημονίου και το σχεδόν συμφωνηθέν μνημόνιο 3 που θα ακολουθεί την οικονομική πολιτική της χώρας ως το 2016 (εξού και η επιμήκυνση), οι 17 τεχνοκράτες έχουν να λύσουν μια εξαιρετικά δύσκολη μακροοικονομική εξίσωση: «Έχουν να συντάξουν μια έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος (DSA), η οποία να αντέχει στην κριτική των αγορών και των τεχνικών υπηρεσιών του ΔΝΤ, αλλά ταυτόχρονα να επιτρέπει τη συνέχιση της χρηματοδότησης», εξηγεί στο Real.gr πηγή του Συμβουλίου.

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ