H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μόνο σχέδιο Α και αυτό είναι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των 19 χωρών-μελών της ευρωζώνης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Σχοινάς, η Επιτροπή έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στις διαβουλεύσεις, προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. «Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα 19 κράτη- μέλη της ευρωζώνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η εκπρόσωπος του Πιέρ Μοσκοβισί, Α. Μπράιτχαρτ, ερωτηθείσα για το προσχέδιο ενός κοινού ανακοινωθέντος που σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, Γιάνη Βαρουφάκη, του παρουσίασε ο επίτροπος Οικονομίας, λίγο πριν το Eurogroup και με το οποίο η ελληνική πλευρά φέρεται ότι ήταν σύμφωνη, απάντησε ότι τα προσχέδια των κοινών ανακοινωθέντων είναι αρμοδιότητα του Eurogroup και του προέδρου του, κ. Ντάισελμπλουμ.
Η Α. Μπράιτχαρτ πρόσθεσε ότι, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, έτσι και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup παρουσιάστηκαν πολλά προσχέδια με σκοπό την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας, κάτι το οποίο τελικά απέτυχε. Όπως είπε η εκπρόσωπος του κ. Μοσκοβισί, η Επιτροπή συνέβαλε σε αυτές τις διαβουλεύσεις και είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό.
Συνεχίζοντας, η Α. Μπράιτχαρτ επανέλαβε τη δήλωση του Γάλλου επιτρόπου, λέγοντας ότι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι το αίτημα παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος από την Ελλάδα, μαζί με την «ευελιξία» και τις δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν και το δεύτερο βήμα είναι η διαπραγμάτευση της ουσίας του υπάρχοντος προγράμματος.
Καταλήγοντας, η Α. Μπράιτχαρτ επανέλαβε τη φράση του Π. Μοσκοβισί ότι πρέπει να περάσουμε από την ιδεολογία στη λογική.
Διαβάστε επίσης:
Βαρουφάκης: Ο Ντάισελμπλουμ άλλαξε το κείμενο που ήμουν έτοιμος να υπογράψω – Ολόκληρη η συνέντευξη
Πρόταση Σαπέν:Πλεόνασμα 1,5% αν η Ελλάδα υπογράψει
Υποχωρεί η πιθανότητα ενός Grexit σύμφωνα με τους Γερμανούς επενδυτές