Εκκρεμείς συντάξεις: Στην αναμονή ακόμη και πάνω από τρία χρόνια – Τι πρέπει να γίνει – Γράφει ο Δημήτρης Μπούρλος

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ασφαλιστικού μας συστήματος. Είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό, το οποίο οξύνθηκε τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, κορυφώθηκε δε την περίοδο της πανδημίας.

Γράφει ο δικηγόρος, Δημήτρης Μπούρλος

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ασφαλισμένων, ιδίως αυτών που κατά την διάρκεια του ασφαλιστικού βίου τους έχουν μεταβάλει ασφαλιστικό φορέα (διαδοχική ασφάλιση), που έχουν υποβάλει συνταξιοδοτικό αίτημα και αναμένουν την απόδοση της σύνταξης περισσότερο από τρία έτη. Πολλοί δε από αυτούς δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή σύνταξη κατά την διάρκεια της αναμονής. Είναι προφανώς μια απαράδεκτη κατάσταση η οποία πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί. Η χορήγηση προσωρινής σύνταξης είναι μια μικρή βοήθεια στον ασφαλισμένο που περιμένει, δεν είναι όμως η λύση στο πρόβλημα. Ενδεχομένως συνιστά και μια αναγνώριση της αδυναμίας εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα.

Η ψηφιακή σύνταξη, που ξεκίνησε να λειτουργεί σε κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων, είναι αναμφίβολα σημαντική υπόθεση που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, όμως απαιτεί χρόνο και αλλαγές που δεν έχουν προχωρήσει έως σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ