Εκκρεμείς συντάξεις: Έτσι θα επιταχυνθεί η έκδοσή τους – Γράφει ο Κώστας Τσουκαλάς

H αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Εργασίας και οι πρόσφατες εκθέσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής έφεραν ξανά στο επίκεντρο το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Επί ενάμιση χρόνο ακούγαμε τον απερχόμενο υπουργό να ανακοινώνει κάθε μέρα ότι έχει λύσει το χρόνιο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων και από στιγμή σε στιγμή με το πάτημα ενός κουμπιού θα εκδίδονται οι συντάξεις.

Γράφει ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς

Η λύση του ζητήματος ήταν εικονική πραγματικότητα, καθώς όπως προέκυψε από τα νούμερα που ανακοινώθηκαν οι εκκρεμείς συντάξεις όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν στο διάστημα μεταξύ του Ιουνίου του 2019 και του Ιουνίου του 2020. Ακόμα δεν έχουμε την πλήρη εικόνα για το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας φαίνεται να έχει αντιληφθεί το πρόβλημα. Στην πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον νέο Υπουργό Εργασίας, υπήρξε πλήρης αποδοχή του τεράστιου προβλήματος, της αποτυχίας επίλυσης του από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου και της γιγάντωσης αυτού το τελευταίο διάστημα. Θα κριθεί αν έχει αντιληφθεί και το μέγεθος του προβλήματος και αν θα προχωρήσει στις ορθές ενέργειες.

Η ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών βιογραφικών και η διαλειτουργικότητα των πλατφορμών είναι πολύ σημαντική τομή μακροπρόθεσμα για την εξάλειψη του προβλήματος, αλλά δεν αρκεί για να λύσει το ζήτημα στο άμεσο μέλλον. Οι ασφαλισμένοι που περιμένουν ήδη δύο και παραπάνω έτη, δεν αντέχουν άλλο χωρίς εισοδήματα. Με ευθύνη της πολιτείας , οι εν αναμονή συνταξιούχοι έχουν καταστεί «μη επιδοτούμενοι άποροι».

Ο Υπουργός Εργασίας εξήγγειλε καταβολή της Εθνικής Σύνταξης στο σύνολο των εν αναμονή συνταξιούχων που είναι άνω των 62 ετών. Αρχικά γεννήθηκε εύλογη καχυποψία για ενδεχόμενη αντικατάσταση της πρόσφατης διάταξης του πρόσφατου ν.4714/2020 , που προβλέπει καταβολή προσωρινής στο 80% της σύνταξης για τους μισθωτούς και 70% του εισοδήματος για τους επαγγελματίες με νέα που θα προβλέπει την σαφώς μικρότερη εθνική σύνταξη. Τελικά ξεκαθαρίστηκε ότι δεν αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της προσωρινής αλλά προστίθεται ακόμα ένα στάδιο στην διαδικασία συνταξιοδότησης. Με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης οι ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει τα 62 έτη και έχουν συμπληρώσει διαπιστωμένα πάνω 15 έτη ασφάλισης θα λαμβάνουν άμεσα ποσό ίσο με αυτό της εθνικής σύνταξης , δηλαδή 345,6 ευρώ μεικτά .

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ