Εισφορές: Την κατώτατη κλίμακα επέλεξαν 9 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες – Πώς επηρεάζονται οι συντάξεις

Η είδηση ότι εννιά στους δέκα μη μισθωτούς, επέλεξαν την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία για το 2021, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. Κυρίως λόγω της πανδημίας, και της οικονομικής κρίσης, το εύρος της οποίας, παραμένει ακόμα, απροσδιόριστο.

Γράφει ο δικηγόρος- εργατολόγος, Διονύσης Τεμπονέρας

Πάνω από 1,157 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτααπασχολούμενοι και αγρότες επί συνόλου 1,287 εκατ., επέλεξαν να ενταχθούν στην 1η επί συνόλου επτά ασφαλιστικών κατηγοριών, λαμβάνοντας υπόψη και την ειδική κατηγορία, των νέων επαγγελματιών. Θυμίζουμε ότι, η κυβέρνηση το 2020, μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, ψήφισε τον ν.4670/2020 που κατήργησε τον περίφημο ν.4387/2016, γνωστό και ως «νόμο Κατρούγκαλου». Ο ισχύων νόμος, αύξησε τις ελάχιστες εισφορές κατά 20% (από 185 ευρώ τον μήνα, η ελάχιστη εισφορά σκαρφάλωσε, στα 220 ευρώ) ενώ αποσύνδεσε την ασφαλιστική εισφορά, από το φορολογητέο εισόδημα. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι με τον νέο νόμο, εισάγεται ένα απλοποιημένο σύστημα 7 κλάσεων, σύμφωνα με το οποίο, οι ασφαλισμένοι, επιλέγουν την κλίμακα που επιθυμούν στις αρχές κάθε έτους, γνωρίζοντας και τι σύνταξη θα λάβουν. Έτσι, το νέο σύστημα, καταργούσε την πρόβλεψή του προηγούμενου νόμου, ο οποίος προέβλεπε τον υπολογισμό των εισφορών, στη βάση του φορολογητέου εισοδήματος.

Τι σημαίνει όμως, αυτή η επιλογή των μη μισθωτών και ποιες θα είναι οι συνέπειες, αν το φαινόμενο της επιλογής της κατώτατης κλίμακας, συνεχιστεί και στο μέλλον;

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ