Ειδική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις και τον Μάιο – Πόσα χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι

Στα «σκαριά» ειδική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις που παραμένουν με κατεβασμένα ρολά και τον Μάϊο: Δεδομένου ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή κλείνει τον κύκλο της έρχεται να την αντικαταστήσει το διάδοχο σχήμα που ακούει στο όνομα «ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού». Πρόκειται για ένα «χρηματοδοτικό εργαλείο» που «αγγίζει» μόνο εκείνες τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή τόσο τον Απρίλιο, όσο και τον τρέχοντα μήνα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

«Ζεστό χρήμα» που θα φτάνει και τα 4.000 ευρώ θα μοιράσει το κράτος στις επιχειρήσεις που δεν έχουν ανοίξει έως και σήμερα και παραμένουν κλειστές ελέω των περιοριστικών μέτρων. Ήδη ο συγκεκριμένος χρηματοδοτικός μηχανισμός που φέρει την ονομασία «ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού» υπολογίζεται πως θα ενεργοποιηθεί μέσα στο β’ 10ήμερο του Μαΐου ώστε να στηριχτούν οι επιχειρήσεις που είχαν κατεβασμένα ρολά –έστω και για λίγες ημέρες- τον Απρίλιο.

Επεκτείνεται και τον Μάιο η «ενισχυμένη αποζημίωση»

Ουσιαστικά μιλάμε για το διάδοχο σχήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που όμως δεν θα αφορά γενικώς σε όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την πανδημία και κατέγραψαν συρρίκνωση τζίρου, αλλά μόνο εκείνες που παραμένουν σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων. Αυτή τη στιγμή η απόφαση αφορά στην ενίσχυση –μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού- των επαγγελματιών που ήταν αναγκασμένοι από το κράτος να διατηρήσουν «κατεβασμένα τα ρολά» τους είτε για ολόκληρο τον μήνα Απρίλιο ή για λίγες μέρες μέσα στον ίδιο μήνα.

Στα «σκαριά» είναι όμως η επέκταση του προγράμματος και για τις επιχειρήσεις με ανάλογα χαρακτηριστικά και τον μήνα Μάϊο, με άλλα λόγια θα ενισχυθούν μέσω του ίδιου μηχανισμού και εκείνες οι δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και τον τρέχοντα μήνα.

Τι ποσά «μοιράζει» η Ενισχυμένη Αποζημίωση

Τα ποσά που θα διατεθούν με αυτή τη νέα «εξειδικευμένη» μορφή ενισχύσεων αρχίζουν από 1.000 και φτάνουν έως και 4.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου υιοθετήθηκαν περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

-1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.

-2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.

-4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ