Εγκρίθηκε το δάνειο από τον ESM

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Μετά από τη ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών εξουσιοδοτήσεων, το διοικητικό συμβούλιο του ESM ενέκρινε, αφού συνήλθε με τηλεδιάσκεψη, την εισήγηση του Κλάους Ρέγκλιγκ για έναρξη του προγράμματος των 86 δισ. ευρώ και την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Την ίδια ώρα, υπεγράφη και επίσημα το Financial Facility Agreement, δηλαδή η συνολική σύμβαση, βασικός όρος της οποίας είναι το μνημόνιο οικονομικής πολιτικής που είχε ετοιμάσει η Τρόικα και εγκρίνει το Εurogroup.

To Μνημόνιο υιοθετήθηκε και επίσημα από τους 19 υπουργούς οικονομικών που αποτελούν το διοικητικό συμβούλιο του ESM και τώρα η Ελλάδα πρέπει να το εφαρμόσει για να διορθώσει τα βασικά προβλήματα στην οικονομία της, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του ESM. 

Εκ μέρους του ESM, υπέγραψε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ακριβώς γιατί στα θέματα ελέγχου και χάραξης όρων και πολιτικής τον ESM εκπροσωπεί η Κομισιόν. 

Στην ίδια ανακοίνωση περιγράφεται πως η οροφή των 86 δισ. ενδέχεται να χαμηλώσει αν η χώρα έχει αυξημένα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, βγει στις αγορές ή το ΔΝΤ συμβάλει και με χρήματα. 

Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλπουμ, το Εurogroup θα επιτηρήσει στενά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, είναι γνωστό ότι δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, “αναμένουμε να συναντήσουμε προβλήματα τα επόμενα χρόνια, αλλά είμαστε σίγουροι πως θα τα λύσουμε”. 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ ευχήθηκε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα για να γυρίσει σελίδα, όπως έκαναν και όλα τα άλλα κράτη μέλη σε πρόγραμμα του ESM/ EFSF. O ΕSM υποβοηθά τις μεταρρυθμίσεις μέσω του εξαιρετικά χαμηλότοκου δανεισμού του και των κεφαλαίων για την εξυγίανση των τραπεζών. 

Το πρώτο ποσό που θα φτάσει στην Αθήνα σήμερα το μεσημέρι (13 δισ. ευρώ) εκ των οποίων: 3,2 θα πληρωθούν στην ΕΚΤ, 7,16 θα επιστραφούν στον EFSM για την αποπληρωμή του 1ου δανείου γέφυρα, και 2,2 σχεδόν δισ. θα πληρώσουν μια σειρά από λήξεις ποσών στο ΔΝΤ (που είναι διασπαρμένα σε πολλές ημερομηνίες μέσα στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο) 12,5 δισ. στο σύνολο, οπότε τα τελευταία 500 εκατομμύρια είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση κατά το δοκούν. 

Για την εκταμίευση των επόμενων 3 δισ. από την απόφαση της 14ης Αυγούστου, θα χρειαστεί να οριστούν νέα προαπαιτούμενα τους επόμενους δύο μήνες.

Διαβάστε την ανακοίνωση του ESM για το νέο δάνειο

Πηγή:real.gr

 

Διαβάστε επίσης

Το ΥΠΟΙΚ για την έγκριση του δανείου

Η ανακοίνωση του ESM για την έγκριση του δανείου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ