Εφορία: Ποιοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών – Τι πρέπει να προσέχουν οι οφειλέτες

εφορία

Με τον Νοέμβριο να αναδεικνύεται σε «μήνα πλειστηριασμών» για την Εφορία, δεδομένου του προγραμματισμού  που έχει γίνει, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων «γκαζώνει» και σε… άλλα επίπεδα: Άλλωστε, τα «όπλα» των Αρχών για να «τσιτώσουν» όσους χρωστούν στο Δημόσιο δεν εξαντλούνται στα ακίνητα που βγαίνουν στο «σφυρί». Ακολουθώντας πολύ συγκεκριμένα βήματα οι υπηρεσίες ξεκινούν από ένα απλό τηλεφώνημα και φτάνουν σε απροειδοποίητες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, όπως φυσικά και στους πλειστηριασμούς.

 Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

 Η ΑΑΔΕ ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα κλιμακώνοντας τις ενέργειές της έως ότου φτάσει στην κατάσχεση και τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό: Αρχικά υπάρχει μια ηλεκτρονική ειδοποίηση ή τηλεφώνημα, πριν προχωρήσει σε κατάσταση τραπεζικού λογαριασμού.

«Κινδυνεύουν» με κατασχέσεις περισσότεροι από 500.000 οφειλέτες

Εδώ πάντως πρέπει να σημειωθεί πως η κατάσχεση καταθέσεων μπορεί να γίνει και χωρίς προειδοποίηση κάτι για το οποίο άλλωστε έχει αποφανθεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτή την στιγμή κινδυνεύουν να βρεθούν σε «κλοιό» αναγκαστικών μέτρων είσπραξης επί κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων σχεδόν 541.864 οφειλέτες, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΑΑΔΕ. Σε περισσότερους από 1,4 εκατ. οφειλέτες έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Τα βήματα που ακολουθούν οι ελεγκτικές αρχές σε αυτές τις περιπτώσεις καθορίζονται από ένα Εγχειρίδιο -κάτι σαν «Βίβλο» αναγκαστικών μέτρων είσπραξης- που έχει εκδώσει η ΑΑΔΕ.

Τα βήματα που ακολουθεί η Εφορία μέχρι την κατάσχεση λογαριασμών

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Διαδικασιών της ΑΑΔΕ για το 2023, τα «βήματα» που ακολουθούν οι φορο-ελεγκτές πριν από την κατάσχεση είναι τα ακόλουθα:

Το κατασχετήριο δημιουργείται:

Exit mobile version