Εφιαλτικές προβλέψεις για τις τιμές σε μεγαβατώρα και φυσικό αέριο

Τα “φράγμα” των 1.000 ευρώ αναμένεται να “σπάσει” σύντομα η χονδρική τιμή της μεγαβατώρας στο ηλεκτρικό ρεύμα ενώ η τιμή του φυσικού αερίου σημειώνει σε καθημερινή βάση νέο ρεκόρ. Για αυτόν τον λόγο οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρώπη θα κληθεί να λάβει αποφάσεις προκειμένου να μπει φραγμός στον καλπασμό των τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Η πρόταση της Ιταλίας για το φυσικό αέριο και η απάντηση της Κομισιόν

Για το θέμα του φυσικού αερίου μίλησε την Πέμπτη, 25 Αυγούστου ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι. Όπως είπε είναι αναγκαίο να θεσπιστεί ανώτατο όριο  στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται από τη Ρωσία. Επίσης η Εμπορική Ένωση της Ιταλίας Confcommercio προειδοποίησε χθες  ότι κινδυνεύουν να χαθούν  370.000 θέσεις εργασίας στην Ιταλία  αλλά και να συνεχίσουν να λειτουργούν 120.000 επιχειρήσεις λόγω της συνεχόμενης αύξησης τιμής του πετρελαίου. Σύμφωνα με την Ένωση, οι εταιρίες του τομέα των υπηρεσιών θα δαπανήσουν φέτος 33 δισεκατομμύρια ευρώ για λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Το ποσό αυτό είναι τριπλάσιο σε σχέση με το 2021 (ήταν 11 δισεκατομμύρια ευρώ) και πάνω από διπλάσιο σε σύγκριση με το 2019 (14,9 δισεκατομμύρια ευρώ).

Από την πλευρά της Κομισιόν είπε σχετικά με το θέμα του φυσικού αερίου ότι αξιολογούνται προσεκτικά οι διαφορετικές δυνατότητες επιβολής ανώτατων τιμών χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποια μορφή θα έχουν αυτές.

Ηλεκτρική ενέργεια: Πού θα φτάσει σήμερα Παρασκευή, 26 Αυγούστου η τιμή της μεγαβατώρας

Σε ανοδικά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί σήμερα Παρασκευή η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως μετέδωσε την Πέμπτη 25 Αυγούστου το euenergy.live, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας θα ανέλθει σήμερα στα 402,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ στην Ισπανία αλλά και στην Πορτογαλία θα ανέλθει στα 175,33 ευρώ αλλά και στην Σουηδία στα 211, 28ε ευρώ η τιμή μεγαβατώρας

Ωστόσο πάνω από το επίπεδο των 700 ευρώ θα κινηθεί η τιμής της μεγαβατώρας μεταξύ άλλων στις παρακάτω χώρες:

  • Ρουμανία: 709.13 ευρώ
  • Ουγγαρία: 708 .98 ευρώ
  • Σλοβακία: 708.84 ευρώ
  • Κροατία: 70.8 .08 ευρώ
  • Σλοβενία: 708.01 ευρώ
  • Αυστρία: 707.23 ευρώ
  • Βέλγιο: 700.41 ευρώ
  • Γαλλία :706.32 ευρώ
  • Τσεχία: 703 .26 ευρώ
  • Βέλγιο: 700.41 ευρώ

Τα επιδόματα

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επιλογή των επιδοτήσεων ή των μειωμένων λογαριασμών ρεύματος ενέχει τον κίνδυνο να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση και όχι να επιλύσει. Και προσθέτουν ότι με αυτήν την στρατηγική δεν μειώνεται η κατανάλωση της ενέργειας -που είναι και το βασικό ζητούμενο αντιθέτως συντηρείται ή αυξάνεται.

“Είναι σαν να ρίχνεις βενζίνη στη φωτιά”  τόνισε μεταξύ άλλων στο πρακτορείο Bloomberg η επικεφαλής του think tank Forum Energii, Joanna Mackowiak-Pandera  και συμπλήρωσε πως “δεν έχουμε φθάσει στην κορύφωση της κρίσης ακόμη”.

Το φυσικό αέριο: Πού  έφτασε η τιμή του

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη,25 Αυγούστου η τιμή του φυσικού αερίου έσπασε το “φράγμα” των 300 ευρώ  καθώς η μεγαβατώρα ανήλθε στα 321.414  ευρώ, όπως μετέδωσε το barchart.com. Ωστόσο η πιο υψηλή τιμή που κατέγραψε χθες  το φυσικό αέριο ήταν στα 324.000 ευρώ και η πιο χαμηλή του στα 297.000 ευρώ .

φυσικό αέριο
φυσικό αέριο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ