“Δώρο” Giga στα κινητά των εφήβων: Η διαδικασία για να τα λάβουν και οι εκπτώσεις στους λογαριασμούς

“Δώρο” Giga στα κινητά των εφήβων. Ένα από τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. Ποιοι και πώς θα τα λάβουν;
Απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν το πως οι νέοι έως 29 ετών θα εξασφαλίσουν τις παροχές του «πακέτου» το οποίο εξήγγειλε η Κυβέρνηση δίνει σήμερα το enikonomia.gr: Ερωτήματα βεβαίως υπάρχουν και για τους… έφηβους 15 έως 17 ετών, καθώς το «δώρο» για τους εμβολιασμένους πάει σε κινητά τηλέφωνα που… δεν είναι στο όνομά τους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

«Δώρο» 50 Giga δωρεάν data στο κινητό τους δίνει η κυβέρνηση σε όσους έφηβους από 15 έως 17 ετών έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν μέχρι το τέλος της χρονιάς μόνο που τα κινητά που έχουν οι έφηβοι της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας είναι κατά κανόνα στο όνομα… των γονιών τους!

Ποια θα είναι η διαδικασία για τα Giga στα κινητά των εφήβων

Οπότε το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι «πως θα δοθεί το δώρο στα παιδιά αφού δεν έχουν κινητό στο όνομά τους»; Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές στο enikonomia το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξει ειδική εφαρμογή στο gov.gr, την οποία και θα επισκέπτεται ο γονέας του προστατευόμενου τέκνου.

Ο γονιός με κωδικούς Taxis θα δηλώνει στην εφαρμογή το ΑΜΚΑ του παιδιού που είναι εμβολιασμένο, αυτό θα επιβεβαιώνεται και κατόπιν θα καλείται να αναγράψει τον αριθμό κινητού στο οποίο θέλει να πιστωθούν «αυτόματα» τα Giga.

Με άλλα λόγια ο γονέας είναι εκείνος που θα δηλώσει σε ποιο κινητό θέλει να κατευθυνθούν τα data!!

Κινητά: Έκπτωση στους λογαριασμούς

Οι νέοι έως 29 ετών πάντως θα έχουν και μειώσεις στους λογαριασμούς κινητής: Από την 1η Ιανουαρίου μηδενίζεται για τους νέους το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
Σήμερα το τέλος υπολογίζεται προ του ΦΠΑ και είναι 12% σε χρεώσεις έως 50 ευρώ, 15% έως 100 ευρώ, 18% έως 150 ευρώ και 20% για λογαριασμού πάνω από 150 ευρώ.
Στους λογαριασμούς κινητής ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 24% υπολογίζεται μετά την επιβολή του ειδικού τέλους με αποτέλεσμα η πραγματική επιβάρυνση να είναι μεγαλύτερη.

Όσοι λοιπόν διαθέτουν συμβόλαιο ή καρτοσυμβόλαιο κινητής και είναι μέχρι 29 ετών οι οποίοι θα δουν το τέλος να μηδενίζεται: Για παράδειγμα, ένας νέος που σήμερα πληρώνει συμβόλαιο με βασικό πάγιο 25 ευρώ του αναλογεί ειδικό τέλος 12%, δηλαδή 3 ευρώ. Ο ΦΠΑ 24% υπολογίζεται στα 28 ευρώ (βασική χρέωση + ειδικό τέλος) με αποτέλεσμα η τελική τιμή να διαμορφώνεται στα 34,72 ευρώ.

Από το νέο έτος το ειδικό τέλος θα καταργηθεί για αυτόν και έτσι ο τελικός λογαριασμός θα ανέλθει στα 29 ευρώ, δηλαδή θα δει μείωση στον λογαριασμό του 5,72 ευρώ τον μήνα ή 68,64 ευρώ τον χρόνο.

Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι το αν και πως ακριβώς θα ισχύσει η απαλλαγή από την πληρωμή του τέλους για την καρτοκινητή.

Επίδομα… πρώτης πρόσληψης

Επίδομα πρώτης πρόσληψης θα λάβουν από τη νέα χρονιά οι νέοι: Θα ενισχύονται με 600 ευρώ συνολικά, τα οποία θα προστίθενται στον μισθό που έχουν συμφωνήσει με την επιχείρηση.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτό θα δοθεί τμηματικά στους δικαιούχους, ενδεχομένως σε δύο δόσεις (μία αμέσως μετά την πρόσληψη και μία μόλις συμπληρωθεί το εξάμηνο).
Το μέτρο αφορά νέους έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία, που με την πρόσληψη αυτή θα «κολλάνε» το πρώτο τους ένσημο: Θα επιδοτούνται από την πολιτεία για 6 μήνες με 1.200 ευρώ (συνολικά).

Τα 600 ευρώ στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ (επιπλέον της αμοιβής τους) απευθείας στους εργαζομένους.
Έτσι, αν για παράδειγμα ο νέος προσληφθεί με τον κατώτατο μισθό -που από την επόμενη χρονιά θα αντιστοιχεί σε 663 ευρώ (570 ευρώ καθαρά)- οι συνολικές αποδοχές του θα ανέρχονται σε 670 ευρώ το μήνα.
Το κέρδος για τον εργαζόμενο διαμορφώνεται ως εξής: Το συνολικό του εισόδημα στο πρώτο εξάμηνο εργασίας ανέρχεται σε 3.420€ και με το 600άρι στα 4.020€.
Το κέρδος για τον εργοδότη έχει ως εξής: ο νέος υπάλληλος θα του στοιχίσει 4.872€ στο εξάμηνο (μισθοί και ασφαλιστικές εισφορές). Με το 600άρι, το κόστος θα «πέσει» στα 4.272€.

Όλα αυτά εφόσον η απασχόληση είναι πλήρους ωραρίου. Για εργασία μερικής απασχόλησης, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού, δηλαδή 300 ευρώ για τον εργοδότη και 300 ευρώ για τον εργαζόμενο.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ