Δώρο Χριστουγέννων-Επίδομα Αδείας: Οι ανατροπές που φέρνει τροπολογία – Τι λένε οι ειδικοί

Για το θέμα που έχει προκύψει με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας σχετικά με το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος. Σημειώνεται ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία θεσπίζονται, μεταξύ άλλων, ο Μηχανισμός Ενίσχυσης της Απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και μέτρα οικονομικής ενίσχυσης εποχικά εργαζομένων. Σε ό,τι αφορά το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας στην τροπολογία προβλέπεται πως “καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων”. Σύμφωνα με τους ειδικούς, από όσα αναφέρονται στην τροπολογία, προκύπτει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα λάβουν “ψαλιδισμένο” δώρο και το ίδιο θα συμβεί και με το επίδομα αδείας.

“Το θέμα αφορά στις εξής κατηγορίες. Όσους μπορεί να είχαν μπει σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους και είναι αυτή την περίοδο σε αναστολή, όσους απολύονται αυτή την περίοδο και δεν υπάρχει προστασία, όσους αποχωρούν αυτή την περίοδο και θα πρέπει να πάρουν φεύγοντας το δώρο, και όσους μπαίνουν στο σύστημα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που θα πρέπει και εκεί να δούμε πώς θα υπολογιστεί το δώρο Χριστουγέννων. Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται στο χρονικό διάστημα από 1η Μαίου μέχρι και τον Δεκέμβριο. Κανονικά για την κατηγορία των εργαζομένων που ήταν σε αναστολή της σύμβασης, θα πρέπει να υπολογιστεί ο χρόνος που ήταν σε αναστολή ως πραγματικός χρόνος όπως έγινε με το δώρο Πάσχα και εκεί το κράτος να συμμετέχει. Αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση. Επίσης, όσοι μπουν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και δουλεύουν δύο εβδομάδες τον μήνα και όχι ολόκληρο τον μήνα, το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας θα το πάρουν κουτσουρεμένο; Θα πρέπει να παρέμβει εδώ το κράτος και όχι η επιχείρηση να πληρώσει το κράτος τη διαφορά του δώρου Xριστουγέννων που υπάρχει στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” ανέφερε ο Γιάννης Καρούζος.

Ο γνωστός εργατολόγος είπε το πρόβλημα αφορά σε χιλιάδες εργαζόμενους και συγκεκριμένα όλους τους εργαζόμενους που ήταν στις πληττόμενες επιχειρήσεις και των οποίων η αναστολή σταματάει αρχές Ιουνίου, όπως επίσης και όσους μπουν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Όπως τόνισε ο κ. Καρούζος, θα πρέπει να διευκρινιστεί με μια ΚΥΑ (που έτσι κι αλλιώς αναμένεται) ότι θα δοθεί πλήρες το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας στους εργαζόμενους από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές οι εργοδότες.

Aκούστε το ηχητικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ