Δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων: Υποχρεωτικά ψηφιακά θα υποβάλλονται από αύριο – Τι πρέπει να γνωρίζετε

δηλώσεις

Υποχρεωτικά ψηφιακά θα υποβάλλονται από αύριο Τετάρτη 10 Ιανουαρίου οι εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων: Η υποβολή θα γίνεται μέσα από την πλατφόρμα myProperty της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπως άλλωστε ορίζει η σχετική απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή. Μετά και από αυτή την εξέλιξη άλλο ένα γραφειοκρατικό εμπόδιο που αντιμετώπιζαν οι φορολογούμενοι που αποκτούν ακίνητο «γκρεμίζεται».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Έτσι, πλέον μέσω της πλατφόρμας https://www.aade.gr/myPROPERTY θα υποβάλλονται αποκλειστικά ψηφιακά από αύριο, οι τροποποιητικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΑ.

Σε ποιες περιπτώσεις υποβάλλονται ψηφιακά οι δηλώσεις

Η συγκεκριμένη «διευκόλυνση» έχει να κάνει ωστόσο με ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές, όπου ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας και αφορούν:

Μεταγραφή ακινήτου σε μία ημέρα με τον νέο ψηφιακό φάκελο

Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί πως από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε ήδη σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου μία νέα υπηρεσία του gov.gr που απλοποιεί τις διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων.

Ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων αφορά τα ακίνητα τα οποία έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο, ενώ η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μια μόνο ημέρα, αρκεί να μην εκκρεμεί προηγούμενη πράξη στο ίδιο ακίνητο και επίσης τα τέλη να πληρώνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Μέσα σε μία εργάσιμη ημέρα λοιπόν, όσοι πολίτες και συμβολαιογράφοι χρησιμοποιούν τον φάκελο μεταβίβασης μέσω του GOV.gr Μεταβίβαση Ακινήτου (akinita.gov.gr) θα λαμβάνουν μεταγραφή ή δικαιολογημένη απόρριψη.

Σε αντίθεση με την πολύμηνη ταλαιπωρία των πολιτών για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, ο ψηφιακός φάκελος δίνει τη δυνατότητα να γίνεται η «μεταγραφή σε μια ημέρα» καθώς καταργούνται 4 δικαιολογητικά.

Αυτά είναι τα εξής:

Καταργείται επίσης και η φυσική παρουσία σε Κτηματολογικά Γραφεία για όσους κάνουν χρήση του Φακέλου Μεταβίβασης. Τονίζεται ότι ο Κωδικός Αριθμός ακινήτου (ΚΑΕΚ) «κλειδώνει» για όσο διαρκεί η συναλλαγή ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια στις συναλλαγές.

Τα βήματα χρήσης της πλατφόρμας για συμβολαιογράφους και πολίτες

Τα βήματα χρήσης της πλατφόρμας για τους συμβολαιογράφους είναι τα εξής:

Τα βήματα χρήσης της πλατφόρμας για τους πολίτες είναι τα εξής:

Πληρωμή τελών από τον αγοραστή και καταχώρηση στο Κτηματολόγιο

Exit mobile version