Δένδιας:Δεν προσπαθούμε να χαϊδέψουμε αυτιά

Δένδιας:Δεν προσπαθούμε να χαϊδέψουμε αυτιά

 

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα έχει αύριο ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας όπως γνωστοποίησε ο ίδιος σε σημερινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», σχετικά με τις ρυθμίσεις που ετοιμάζονται για τα «κόκκινα δάνεια».

Όπως είπε, «με ενδιαφέρει και μάλιστα, πάρα πολύ, να ακούσω και τις απόψεις του ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι κάτι που μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό τον διάλογο. Δεν προσπαθούμε ούτε να χαϊδέψουμε αυτιά, ούτε να λαϊκίσουμε. Προσπαθούμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση μέσα στα πλαίσια της οικονομίας. Κάθε ιδέα, κάθε άποψη, είναι δεκτή».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «καθώς δεν υπάρχει έννοια να ανακοινώνεις προς την αγορά πράγματα τα οποία δεν είναι βέβαιο ότι θα εφαρμοστούν με τον τρόπο που τα ανακοινώνεις, δεν πρόκειται να κάνω καμία ανακοίνωση πριν από τη συνάντηση με την τρόικα. Ήδη, έχουμε ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών με το τραπεζικό σύστημα, έχουμε πάρει τις παρατηρήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος. Γίνονται οι συζητήσεις που θα επιτρέψουν την ομογενοποίηση των απόψεων επί τη βάσει των παρατηρήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει ένα θεσμικό, ένα βαρύνοντα λόγο, διότι εποπτεύει το τραπεζικό σύστημα και από εκεί και πέρα θα υπάρξουν οι απόψεις των δανειστών, να δούμε τι λένε, να δούμε πώς το κρίνουν και από εκεί και πέρα συνολικά θα τοποθετηθούμε…».

Ως προς τα στεγαστικά, ο υπουργός είπε ότι υπάρχει μια τέτοια ρευστότητα στο περιβάλλον και μια τέτοια έλλειψη αγοράς στα στεγαστικά, που δεν υπάρχει αγορά ακινήτων αυτήν τη στιγμή στη χώρα και μέχρι να λυθούν ορισμένα παράλληλα θέματα, παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ, ώστε να μπορέσει να υπάρχει μια σταθεροποίηση στο κλίμα, το να τεθούν προτάσεις για ρυθμίσεις σε αυτήν τη φάση, το θεωρεί πρόωρο. Όμως υπογράμμισε ότι γίνεται μια προεργασία «για να είμαστε έτοιμοι όταν χρειαστεί».

Σχετικά με το θέμα της αξίας των ακινήτων, ο υπουργός ανέφερε ότι στον διάλογο των φορολογουμένων με το ελληνικό κράτος ο πολίτης αντιμετωπίζει τα εξής θέματα: πρώτον, τις αντικειμενικές αξίες, δεύτερον τις νέες αξίες που προβλέπει το νομοθέτημα για τον ΕΝΦΙΑ, που είναι διαφορετικές από τις αντικειμενικές αξίες, τρίτον, τις πραγματικές αξίες της αγοράς, οι οποίες είναι προσδιορίσιμες, αλλά δεν υπάρχει συμφωνημένη αυτήν τη στιγμή μέθοδος προσδιορισμού τους. «Άρα, κατ’ ελάχιστον, υπάρχουν σε οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση καλόπιστη, τρεις διαφορετικές αξίες. Όταν μιλάμε για προσπάθεια προσέγγισης του θέματος των στεγαστικών δανείων, δεδομένου ότι υπάρχει και ένας τέταρτος παράγοντας ότι επί τη βάση τουλάχιστον των αντικειμενικών αξιών, για να μην πω υπερτέρων αξιών, αυτές οι περιουσίες έχουν θεωρηθεί ασφάλεια για τη χορήγηση δανείων στους ιδιοκτήτες και κατόχους από το τραπεζικό σύστημα και επίσης επηρεάζουν το ίδιο το τραπεζικό σύστημα και το πώς αντιμετωπίζονται τα δάνεια του τραπεζικού συστήματος, καταλαβαίνετε ότι έχουμε μια εξίσωση με πέντε αγνώστους ή εν πάση περιπτώσει με πέντε παράγοντες. Φοβάμαι ότι πρόκειται για κάτι το εξαιρετικά πολύπλοκο, για το οποίο πρέπει να είναι κανείς εξαιρετικά προσεκτικός, πριν διατυπώσει άποψη και πάντως εγώ δεν είμαι έτοιμος αυτήν τη στιγμή να διατυπώσω», κατέληξε ο υπουργός.

Τέλος, για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Δένδιας είπε:  «Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα σε κάθε οικονομία -πόσο μάλλον στην ελληνική που είναι σε κρίση-, από την αβεβαιότητα και ιδίως την πολιτική αβεβαιότητα. Αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι -οφείλω να πω με έκπληξή μου-, προφανώς, πλην του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η χώρα δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή εκλογές, έχει ανάγκη σταθερότητας για να προλάβει να βγει από τη κρίση και να οδηγηθεί σε ομαλές εξελίξεις το 2016, όποιες κρίνει τότε η ελληνική κοινωνία. Το εύχομαι ως μέλος της κυβέρνησης και ως Έλληνας πολίτης, πέρα από την κυβέρνηση, πέρα από τις θέσεις, πέρα από τα υπουργεία. Δεν βοηθάει τη χώρα αυτή τη στιγμή το να μπλέξουμε σε μια εκλογική διαδικασία μηνών. Θα ανατραπούν όσα θετικά έχουμε πετύχει και τελικά η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα οδηγηθεί να χειριστεί ακόμη μεγαλύτερη κρίση από αυτή που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν».

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.