Δεν θέλουν στροφή της Κύπρου στη Ρωσία

Δεν θέλουν ‘στροφή’ της Κύπρου στη Ρωσία

 

Αρνητικά βλέπει το τουρκικής καταγωγής ηγετικό στέλεχος των Γερμανών Πρασίνων, Τζεμ Εζντεμίρ τη στροφή της Κύπρου στη Ρωσία για αναζήτηση οικονομικής βοήθειας, καθώς φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε την πόρτα της Ε.Ε. στη Μόσχα και θα έπληττε την προοπτική ένταξης της Τουρκίας.

«Εγώ πιθανότατα δεν θα είχα ψηφίσει “όχι” εάν συμμετείχα στη Βουλή εξαιτίας των πιθανών επιπτώσεων και επειδή πιστεύω ότι η Κύπρος δεν πρέπει να συνεργαστεί με τη Ρωσία», δήλωσε σε γερμανικό ραδιόφωνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής βρίσκεται στη Ρωσία για να συζητήσει το αίτημα επιμήκυνσης κατά πέντε έτη της αποπληρωμής του υφιστάμενου ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

«Ξέρουμε ότι αυτό δεν σχετίζεται μόνο με τα ρωσικά χρήματα, αλλά με το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον της Ρωσίας στο νησί», είπε ο Εζντεμίρ και πρόσθεσε:  «Δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να πατήσει η Ρωσία το πόδι της σε ένα κράτος μέλος και να έχει κατά συνέπεια επιρροή όσον αφορά το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ».

Το στέλεχος των Πρασίνων, μέλος κοινότητας περίπου τριών εκατομμυρίων Τούρκων που ζουν στη Γερμανία, έχει προτείνει ένα σχέδιο διάσωσης που θα εξαρτάται από την αναβίωση των συνομιλιών για επανένωση της νήσου.

«Αν διευθετήσουμε το θέμα της επανένωσης της Κύπρου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα αναβιώναμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και θα δίναμε σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή διαδικασία», ανάφερε στη συνέντευξή του.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ