“Δεν πληρώνουν” για την Ελλάδα

 “Δεν πληρώνουν” για την Ελλάδα 

 

Για τις έντονες ζυμώσεις και αντιπαραθέσεις των κομμάτων πριν από την ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί τελικά την Παρασκευή, η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σημειώνει: «Η ομοφωνία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Φιλελευθέρων (FDP), όπως και μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων (Grüne), είναι πολύ ευρύτερη από ό,τι αφήνουν μερικές αψιμαχίες να εννοηθεί. Για παράδειγμα, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε απορρίπτουν προς το παρόν ένα κούρεμα χρέους με νομικά επιχειρήματα, τα οποία συμμερίζονται και ο υποψήφιος για την καγκελαρία Στάινμπρουκ με τον Γιούργκεν Τριτίν. Οι εσωπολιτικές αντιπαραθέσεις διεξάγονται γύρω από επίμαχες λεπτομέρειες αδιαφιλονίκητων μέτρων διάσωσης».

 

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί ότι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο «αν το κοινοβούλιο ζητήσει περισσότερο χρόνο για διαβουλεύσεις, προκειμένου να καταλάβουν οι βουλευτές όσα αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ή προκειμένου οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι να καταστήσουν σαφές γιατί θα ξαναψηφίσουν και αυτή τη φορά κατά πλειοψηφία υπέρ, μολονότι θεωρούν λανθασμένη την πολιτική της κυβέρνησης. Κανένα από τα δύο δεν θα ρίξει φως στην ομίχλη, μέσα στην οποία πορεύονται τα τελευταία χρόνια η Γερμανία και τα κράτη της ευρωζώνης».

 

 «Αν επιτρεπόταν στους Γερμανούς πολίτες να αποφασίσουν εκείνοι, η Ελλάδα θα ήταν χαμένη» σχολιάζει η Saarbrücker Zeitung και επισημαίνει: «Ούτε σεντ για την αναποτελεσματική Αθήνα. Αυτό ζητά η πλειοψηφία στη χώρα. Ωστόσο η αρχή της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας δεν επέτρεψε στον λαϊκισμό να εισχωρήσει άμεσα σε αυτό το ζήτημα. Ευτυχώς. Η διάσωση της Ελλάδας είναι ένα οφθαλμοφανές παράδειγμα για το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής ελίτ».  

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ