Δέκα νταλίκες ευρώ έσωσαν την Ελλάδα

Δέκα νταλίκες ευρώ έσωσαν την Ελλάδα

Με φορτία χαρτονομισμάτων ευρώ που αντιστοιχούσαν σε περίπου 10 νταλίκες σώθηκε η Ελλάδα από το κραχ. Η ζήτηση που παρουσιάστηκε για ρευστό από το ξέσπασμα της κρίσης ως την κορύφωσή της το περασμένο καλοκαίρι απαιτούσε συνεχή τροφοδοσία των τραπεζών με τεράστιες ποσότητες μετρητών από την Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να αποφευχθεί το “ατύχημα” που θα τίναζε τη χώρα στον αέρα.

Αρκούσε η αδυναμία μιας τράπεζας να ανταποκριθεί στο αίτημα ενός καταθέτη για να γίνει bank run, δηλαδή να τρέξουν όλοι οι καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες για να τα σώσουν προκαλώντας την κατάρρευση της χώρας.

Τα χρήματα που είχαν οι Ελληνες στο πορτοφόλι τους, σε θυρίδες, χρηματοκιβώτια, σεντούκια ή σε άλλες κρυψώνες ήταν υπερδιπλάσια από αυτά που συνήθως κυκλοφορούσαν στην αγορά. Από τα επίπεδα των 20 δισ. ευρώ που ήταν η αξία των χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία πριν από την κρίση, στην κορύφωσή της, λίγο πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, εκτινάχθηκε στα 28 δισ. ευρώ μετρητά παραπάνω από το συνηθισμένο.

 

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.