Δάνεια: Επιδότηση δόσης 90% για ενήμερα στεγαστικά – Όλες οι λεπτομέρειες

Με επιδότηση από το κράτος η οποία θα καλύπτει και το 90% της μηνιαίας δόσης των δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία, η κυβέρνηση θα τρέξει στα τέλη Ιουνίου το νέο πρόγραμμα στήριξης των νοικοκυριών και των επαγγελματιών που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ TA ΝΕΑ”, το πρόγραμμα επιδότησης της μηνιαίας δόσης θα ισχύσει μέχρι να ενεργοποιηθεί το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί στις αρχές του 2021.Κάτω από την ομπρέλα προστασίας θα βρεθούν αποκλειστικά και μόνο όσοι πλήττονται από την πανδημία και παρέχουν ως εγγύηση την κύρια κατοικία τους για το δάνειο τους , ενώ για πρώτη φορά επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες οι οποίοι μάλιστα θα κερδίζουν τη μεγαλύτερη επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου τους.

Σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, το σχέδιο που συζητά το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς έχει δημοσιονομικό κόστος περίπου 300 εκατ. ευρώ και προβλέπει:

1.Δικαιούχοι: Στο πρόγραμμα – γέφυρα θα μπορούν να ενταχθούν αποκλειστικά δανειολήπτες (νοικοκυριά και επαγγελματίες που παρέχουν ως εγγύηση την κύρια κατοικία τους για το δάνειο τους) που πλήττονται βάσει ΚΑΔ από την κρίση της πανδημίας. Εξαιρούνται από την επιδότηση της μηνιαίας δόσης όσοι δεν έχουν υποστεί τις συνέπειες του κορονοϊού όπως δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται.

2. Δάνεια: Σχεδιάζεται να ενταχθούν όλα τα δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία, δηλαδή:

– Δάνεια που κοκκίνισαν πριν από το τέλος του 2018. Στην περίπτωση αυτή οι δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ του νέου προγράμματος με βάση το οποίο το κράτος θα επιδοτεί για λίγους μήνες τις μηνιαίες δόσεις των δανείων τους και του ισχύοντος νόμου (4605/2019) που το κράτος καλύπτει έως και το 50% της μηνιαίας δόσης του δανείου τους ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση των δανειοληπτών για όσο διαρκεί η ρύθμιση. Το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει παραταθεί έως τις 31 Ιουλίου 2020.

– Δάνεια που κοκκίνισαν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά. Ειδικά για τα καταγγελμένα δάνεια το σχέδιο προβλέπει μικρότερο ποσοστό επιδότησης της δόσης και αυστηρότερους όρους ενώ αποτελεί το αγκάθι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς οι οποίοι θεωρούν ότι η πλειονότητα των καταγγελμένων δανείων αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές.

– Πράσινα δάνεια. Δηλαδή τα δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά από τους δανειολήπτες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Για τα πράσινα δάνεια η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης θα ξεκινά από το 90%. Δηλαδή για μηνιαία δόση 300 ευρώ, τα 270 ευρώ θα καλύπτονται από το κράτος για τους μήνες που θα ισχύσει το πρόγραμμα – γέφυρα και ο δανειολήπτης θα πληρώνει τα υπόλοιπα 30 ευρώ.

3. Επιδότηση: Το ποσοστό επιδότησης της πρώτης κατοικίας θα διαφέρει ανάλογα με την κατηγορία του δανείου (πράσινο, κόκκινο, καταγγελμένο) και με την πάροδο του χρόνου θα φθίνει. Το μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης 90% της μηνιαίας δόσης θα αφορά τους συνεπείς δανειολήπτες και θα ισχύει για το πρώτο τρίμηνο του προγράμματος ενώ τους επόμενους μήνες θα είναι μικρότερο. Για τα κόκκινα και τα καταγγελμένα δάνεια θα προβλέπεται μικρότερο ποσοστό επιδότησης.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.