Πετρέλαιο: “Χρυσό” το αμερικανικό αργό – Αγγίζει τα 115 δολάρια το βαρέλι

Παραμένουν τα δείγματα αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία, καθώς η τιμή του μαύρου χρυσού άγγιξε τα 115 δολάρια του βαρέλι, ωστόσο οι ανακοινώσεις των εταιριών λιανικής για αύξηση των πωλήσεων κρατούν ζωντανές τις ελπίδες ότι θα αποφευχθεί η ύφεση.

Το αμερικανικό αργό σημείωνε άνοδο 3,43% και το brent 2,88% στις 19.30 ώρα Ελλάδας. Την άνοδο των τιμών στο πετρέλαιο προκάλεσε η ανακοίνωση των μεγάλων εταιριών λιανικής ότι θα έχουν κέρδη υψηλότερα των αναμενομένων, στο λιανεμπόριο. Την ανακοίνωση υπέγραφαν εταιρείες όπως η Dollar Tree και η Dollar General. Οι μετοχές εκτινάχθηκαν στο Χρηματιστήριο, αφού όλοι προεξόφλησαν ότι μπορεί να αποφευχθεί η ύφεση, αν παραμείνει ισχυρή η καταναλωτική ζήτηση, οπότε θα μπορούσε να στηριχθεί η οικονομία. Είχαν προηγηθεί πολλές άσχημες μέρες.

Στην Αμερική, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 8.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, φθάνοντας στις 210.000. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν τις 215.000, οπότε αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμα ένα ενθαρρυντικό σημάδι.

Πίσω από όλα φαίνεται ότι είναι η προσδοκία πως πλησιάζει η στιγμή που ο πληθωρισμός θα αρχίσει να επιβραδύνεται. Αναλυτής στο CNBC σχολίασε ότι «τα νούμερα αυτά είναι ενδεικτικά ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται, η ζήτηση επιβραδύνεται , αλλά ίσως και η άνοδος των τιμών αρχίζει να επιβραδύνεται.”

Στις 20.00 ώρα Ελλάδας, ο Dow Jones κέρδιζε πάνω από 550 μονάδες, ενώ ο S&P εμφάνιζε άνοδο 2,12% , βγαίνοντας για τα καλά από bear market Την μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο – 3,01% – κατέγραφε πάντως ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100, ο οποίος έχει «υποφέρει» τις τελευταίες 7 εβδομάδες.

Ο Dow Jones έκλεισε σε αρνητικό έδαφος τις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq έχουν υποχωρήσει για επτά διαδοχικές εβδομάδες. Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – και το ελληνικό, που πλησιάζει και πάλι τα επίπεδα των 890 μονάδων.

πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ