«Χρυσάφι» τα καλοκαιρινά φρούτα – Τριπλάσια η τιμή στο καρπούζι από το χωράφι… μέχρι το ράφι

Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο φαίνεται πως έχει μετατραπεί σε είδος πολυτελείας με τις τιμές-“φωτιά” να δημιουργούν «πονοκέφαλο» στους καταναλωτές, καθώς μέχρι το καρπούζι να φτάσει από τον παραγωγό στο ράφι του σούπερ μάρκετ ή στο μανάβικο και έπειτα στα χέρια του πολίτη, η τιμή του… σχεδόν τριπλασιάζεται.

Η αισχροκέρδεια πάει διακοπές

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Είναι γνωστό πως η Ελλάδα πήρε… πανευρωπαϊκό «μετάλλιο» ακρίβειας στα φρούτα καθώς τα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν πως στη χώρα μας καταγράφηκε τον Ιούνιο η υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όσον αφορά τα φρούτα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 24,5% τον Ιούνιο, στην στιγμή που στην Εσθονία, που σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση, η αύξηση ήταν μόλις κατά 7,2%.

Με βάση δε τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η αύξηση των τιμών στα φρούτα τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο «μετρήθηκε» σε ακόμη υψηλότερα ποσοστά, φτάνοντας το 28,8%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παρακάτω φωτογραφία που έστειλε έμπορος στην Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, στην οποία φαίνεται ένα τιμολόγιο με ημερομηνία 26 Ιουνίου, με την τιμή του καρπουζιού από τον παραγωγό να είναι 0,320 ευρώ, 0,350 ευρώ και 0,280 ευρώ το κιλό, ενώ οι καταναλωτές το αγόραζαν 1 ευρώ το κιλό, δηλαδή στην τριπλάσια τιμή.

Φρούτα πιο ακριβά… από το κρέας

Το enikos.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Αποστόλη Ραυτόπουλο, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως πλέον τα φρούτα είναι πιο ακριβά ακόμη και από το κρέας. «Δεν είναι λογικές τιμές αυτές σε καμία περίπτωση. Δεν γίνεται ο καταναλωτής να αγοράζει ένα φρούτο στην τριπλάσια τιμή, από ότι το πούλησε ο αγρότης. Εμείς δεν λέμε να μην βγάλει ένα εύλογο κέρδος, για παράδειγμα, στην διπλάσια τιμή, καθώς καταλαβαίνουμε γενικότερα την κατάσταση που επικρατεί, αλλά αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Έχουν γίνει τα φρούτα είδη πολυτελείας, ακόμη και αυτά που δεν είναι καν… καλοκαιρινά, όπως για παράδειγμα τα μήλα».

Η ακρίβεια όπως φαίνεται και φέτος δεν αφήνει τίποτα ανεπηρέαστο στο πέρασμά της, με τον κ. Ραυτόπουλο να σχολιάζει γενικότερα τις «αστρονομικές» τιμές των φρούτων, λέγοντας πως σε περίπτωση που ένας οικογενειάρχης αγοράσει ένα καρπούζι ή πεπόνι, κεράσια και ροδάκινα για το νοικοκυριό του, θα… εξαφανιστεί σε δευτερόλεπτα από την τσέπη του ένα πολύ σημαντικό ποσό, την στιγμή που θα πάρει απλώς… φρούτα.

«Σήμερα τα κεράσια δεν τα βρίσκει κάποιος κάτω από 5,50 ευρώ το κιλό, όταν για παράδειγμα μία μπριζόλα μπορεί να κυμαίνεται στα 4,50 ευρώ. Παράλληλα, στο νησί της Νάξου βλέπουμε τιμές… Αθήνας στα φρούτα που υπάρχουν σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, με την τιμή του πεπονιού να φτάνει 1,75 ευρώ το κιλό. Δεν υπάρχουν πλέον λόγια για να σχολιάσει κανείς την κατάσταση».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ