Χατζηδάκης για Ελεγκτικό Συνέδριο: Δεν μπορούμε να έχουμε μία κυβερνώσα δικαιοσύνη

Στην πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστικών αναφέρθηκε εκ νέου σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Συντάξεις δικαστών: Δημοσιονομικός «πονοκέφαλος» μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιφρονεί τη δικαιοσύνη. Αλλά όσο ισχύει αυτό άλλο τόσο ισχύει ότι δεν μπορούμε να έχουμε και μια κυβερνώσα δικαιοσύνη. Δηλαδή ο καθένας κάνει τη δουλειά του εδώ πέρα. Καταλαβαίνω και εγώ πρώτος από όλους πως εάν βγαίναμε και λέγαμε  ότι αυξάνονται οι συντάξεις 30% δεν θα υπήρχε Έλληνας που να μην χειροκροτεί και όλων των κατηγοριών. Αλλά δεν είναι δυνατόν, απλώς και μόνο ερμηνεύοντας κάποια άρθρα του Συντάγματος να καταλήγουμε ότι θα  πρέπει να έρχεται  το υπουργείο Οικονομικών στη συνέχεια και να δίνει λεφτά εδώ και εκεί, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εδώ, τα λεφτά αφορούν μία συγκεκριμένη ομάδα, η οποία τυχαίνει να αποφασίζει και για τον εαυτό της » τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

«Εγώ δεν έρθω να αμφισβητήσω τις πρόνοιες του Συντάγματος για τους δικαστικούς. Αυτή την ώρα έχουμε έναν προϋπολογισμό που έχει δαπάνες περίπου 100 δισ. ευρώ τον χρόνο, από αυτά  τα 30 δισ. ευρώ , δηλαδή 3 στα 10 ευρώ που δαπανούμε είναι για συντάξεις. Από αυτά τα 30 δισ. ευρώ, μόνο τα μισά  τα βρίσκουμε από ασφαλιστικές εισφορές και τα άλλα τα δίνουν οι φορολογούμενοι κάθε χρόνο» συμπλήρωσε.

Γεωργιάδης για δικαστικούς: Δεν θα εφαρμοστεί για όλους η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για αυξήσεις στις συντάξεις

«Εγώ ευχαρίστως να δώσω περισσότερα αλλά κάποιος πρέπει να μου πει; ή να φορολογήσω πιο πολύ όλους τους πολίτες  ή να κόψω από άλλους ή να πάρω δανεικά .Δεν  μπορώ να τα κάνω όλα αυτά. Και αυτό θέλω να το καταλάβουν όλοι. Ασφαλώς επικαλούνται πρόνοιες του Συντάγματος.  Αλλά πρέπει να έρθει και το Σύνταγμα να μου δώσει και λεφτά εμένα για να δώσω» τόνισε.

Με νόμο θα λυθεί το πρόβλημα;

Επίσης ρωτήθηκε εάν θα λυθεί το θέμα αυτό με νόμο. «Επειδή υπήρξε αυτή η απόφαση, εμείς εννοείται λαμβάνουμε υπόψιν την απόφαση αυτή. Αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να λάβουμε υπόψιν και την ανάγκη να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός για  να μην εκτροχιαστεί η οικονομία. Διότι, αν αρχίσουμε πάλι να έχουμε υπερβολικά ελλείμματα στον προϋπολογισμό και ελλείμματα για τις συντάξεις, όλος ο λογαριασμός αυτός θα πάει στους Έλληνες πολίτες. Σε λίγες ημέρες θα έρθει στη Βουλή μία ρύθμιση, η οποία θα λαμβάνει υπόψιν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά την ίδια στιγμή θα λαμβάνει ακόμη περισσότερο υπόψιν  την ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας» απάντησε.

Ελεγκτικό Συνέδριο: Οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα προ του 2012

Ενώ όσον αφορά στο πώς θα εκφραστεί η δημοσιονομική σταθερότητα αλλά και στο εάν θα σταματήσουν οι ενστάσεις για αναδρομικά, είπε πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι σχετικές συσκέψεις . « Υπάρχουν διαφορετικές εναλλακτικές  προσεγγίσεις. Δεν θα ήταν δόκιμο να τις μοιραστούμε » τόνισε. «Δεν έχουμε δυνατότητα για να δώσουμε αναδρομικά. Τι να κάνουμε; Έχουμε πει ότι θα δώσουμε αυξήσεις 3,1% στις συντάξεις. Αυτές οι αυξήσεις είναι 1 δισ. ευρω .Τι να έρθουμε και να πούμε; Δεν έχουμε άλλα περιθώρια…  τι κάνουμε να τα  κόψουμε από τους υπόλοιπους  συνταξιούχους και να τα δώσουμε στους δικαστικούς. To θέλει κανένας αυτό; Ή να έρθω ενώ λέμε πως δεν επιβάλλουμε φόρους, να επιβάλλουμε έναν φόρο παραπάνω προκειμένου να πληρωθούν οι δικαστικοί» είπε.

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν η ρύθμιση θα είναι μόνο για τους δικαστές  ή θα λέει τέλος τα αναδρομικά. « Τα δικαστήρια έχουν κρίνει για τα αναδρομικά. Και η κυβέρνηση έχει λάβει υπόψιν της αυτές τις αποφάσεις και έτσι έχουμε προχωρήσει και τα περασμένα 4 χρόνια. Τώρα η απόφαση αυτή  του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά τους δικαστικούς. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει ήδη παρουσιαστεί, περιθώρια δεν υπάρχουν. Πώς να σας το πω; Το ζήτημα των αναδρομικών, ευρύτερα, έχει ήδη ρυθμιστεί. Το θέμα που υπάρχει αυτή την ώρα είναι μόνο για τους δικαστικούς» απάντησε.

Και συνέχισε λέγοντας πως « Θα θωρακίσουμε το σύστημα έτσι ώστε να μην μας ξεφύγει το πράγμα και ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Διότι ένα θέμα είναι οι δικαστικοί, ένα θέμα στη συνέχεια είναι ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας που μπορεί να ακολουθήσει. Και εμείς έχουμε υποχρέωση -ως υπεύθυνοι κυβέρνησης  -για τον τόπο. Βεβαίως να μην ξεχνάμε τι μεσολάβησε την περασμένη τετραετία, ποιος εκτροχιασμός υπήρξε και όλο αυτό το πράγμα να μην πέσει ξανά στις πλάτες των φορολογουμένων και των υπόλοιπων συνταξιούχων».

Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανή εμφάνιση «ντόμινο διεκδικήσεων. « Εμείς ερχόμαστε και λέμε ναι σεβόμαστε την δικαιοσύνη, δεν αγνοούμε τις αποφάσεις της αλλά υπάρχουν και κάποια όρια τα οποία τα θέτει η δημοσιονομική πολιτική. Δηλαδή η ανάγκη να παραμείνει η χώρα σταθερή οικονομικά και η ανάγκη να μην ξανά βάλουμε παραπάνω φόρους στους πολίτες. Να μην πάρουμε δανειακά και ξανά γυρίσουμε πάλι εκεί που ήμασταν στη κρίση» σημείωσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ