«Χαμός» με τις μεταχρονολογημένες επιταγές στην αγορά: Οι καταγγελίες και τι θα προβλέπει η νέα ρύθμιση

«Χαμός» στην αγορά με τις μεταχρονολογημένες επιταγές: Η καθυστέρηση νομοθετικής υιοθέτησης της παράτασης στην εξόφλησή τους, επίτρεψε στις τράπεζες να εισπράττουν χρήματα από επιχειρηματικούς λογαριασμούς ή να τις σφραγίζουν, παρά το γεγονός ότι αυτές οι διαδικασίες θα έπρεπε να έχουν «παγώσει» από τις αρχές Ιανουαρίου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το νομοσχέδιο που είναι προς ψήφιση στην Βουλή προέβλεπε ότι όσα αξιόγραφα εμφανιστούν από τις 2-1-2021 και μέχρι τη δημοσίευση της διάταξης, δεν καταχωρίζονται στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Και παράλληλα, από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση, για τα αξιόγραφα που έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από τη δημοσίευση της διάταξης έως τις 28-2-2021, οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.

«Να μην πληρωθούν έξοδα ακάλυπτης επιταγής»

Δεδομένου όμως ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ψηφιστεί ο συγκεκριμένος νόμος -όπως καταγγέλλει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών – έδωσε το δικαίωμα στις τράπεζες να λειτουργούν με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, εισπράττοντας τα ποσά από τους επιχειρηματικούς λογαριασμούς ή προβαίνοντας σε διαδικασία σφράγισης αυτών, εάν δεν υπάρχει υπόλοιπο. Μάλιστα, ο εμπορικός κόσμος ζητά να μην χρεωθούν με έξοδα ακάλυπτης επιταγής από τις τράπεζες, οι επιταγές που έχουν εμφανισθεί προς είσπραξη και εκ των υστέρων θα ενταχθούν στο καθεστώς πληρωμής των 75 ημερών. Πάντως έστω και με καθυστέρηση η σχετική ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από την Βουλή.Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ