Bloomberg: Σφίγγει η θηλιά προς τη σύνοδο κορυφής

Τα ασφυκτικά περιθώρια της ρευστότητας και τους εκβιασμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που συνεδιάζει την Τετάρτη, επαναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, καθώς η πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης προσδοκά πολιτική λύση πακέτο για χρέος και χρηματοδότηση βαδίζοντας προς τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ Πέμπτη καιν Παρασκευή.

Ορόσημο θεωρείται η 5η Ιουνίου όταν «κληρώνει» και η πληρωμή ή μη πληρωμή της πρώτης δόσης των οφειλών Ιουνίου προς το ΔΝΤ, από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι τράπεζες ξεμένουν από εγγυήσεις τις οποίες χρειάζονται για να επιβιώσουν, όσο βρίσκονται διασωληνωμένες με το θησαυροφυλάκιο της ΕΚΤ. Η γραμμή ζωής που παρέχει η ΕΚΤ με το σταγονόμετρο -στη σκιά των εκβιασμών για σφιχτά μέτρα- μπορεί να οδηγήσει τις τράπεζες στα πρόθυρα κατάρρευσης λένε ορισμένοι οικονομολόγοι, αναφέρει το Bloomberg, όπως από τη JPMorgan Chase Bank οι οποίοι κάνουν λόγο για πιέσεις ζωής ή θανάτου με ορόσημο τα τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου.

Η ΕΚΤ πιέζει με τη στόφιγγα του έκτακτου μηχανισμού στήριξης (ELA), αλλά τα περιθώρια στενεύουν, ενώ στο προσκήνιο έρχονται ξανά οι πιέσεις για πιθανό «κούρεμα» των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών και για την επιμονή μπλόκου στα έντοκα.

Την προηγούμενη εβδομάδα το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης του Λουξεμβούργου, Υβ Μερχ, είχε τονίζει πως: «Είμαστε κοντά στο φινάλε. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ». Τα αριθμητικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η άποψή του δεν απέχει από την πραγματικότητα: μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει λάβει 80 δισεκατομμύρια μέσω του ELA, ενώ σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει το θέμα, η γραμμή ζωής τους μπορεί να φτάσει μέχρι τα 95 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνει το Bloomberg. Αυτά τα χρήματα θα φτάσουν μέχρι τον Ιούνιο, με την ΕΚΤ να ανεβάζει τη βοήθεια περίπου κατά 2 δισεκατομμύρια κάθε εβδομάδα.

Η κρίσιμη στιγμή θα έρθει, όταν η ΕΚΤ αποφασίσει να αυξήσει το κούρεμα των ελληνικών εξασφαλίσεων, σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από πέρυσι. Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από μια πλήρη διακοπή των συνομιλιών ή αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει μια δόση, αναφέρει ο συγκεκριμένος αξιωματούχος για να προσφέρει πως ακόμη και η συνέχιση του σημερινού αδιεξόδου, θα μπορούσε από μόνη της να επιταχύνει τις αποφάσεις της ΕΚΤ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σε άλλο δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο «Η συμφωνία απομακρύνεται όσο ο Τσίπρας επιμένει στις κόκκινες γραμμές» το πρακτορείο αναφέρεται στην στάση της ελληνικής κυβέρνησης που αρνείται να υποχωρήσει από τις προεκλογικές της υποσχέσεις, καθώς επιδιώκει μια συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.

Παράλληλα, το Bloomberg υπενθυμίζει τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν ο οποίος τόνισε ότι «η οικονομική κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει περαιτέρω πόρους μόνο αν εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».

Δείτε επίσης

“Μαγειρείο” πολιτικής λύσης στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

Συμφωνία με πλειοψηφία ή κάλπες

Bruegel: Οι περικοπές τρέφουν το πρωτογενές πλεόνασμα

Bloomberg: Απίθανη μια συμφωνία Ελλάδας – δανειστών

Die Welt: Αναπόφευκτο το τρίτο μνημόνιο στην Ελλάδα

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.