Bloomberg: Πλησιάζει ξανά στη χρεοκοπία η Ελλάδα – BINTEO

Η Ελλάδα βρίσκεται πάλι πιο κοντά στη χρεοκοπία γράφει το Bloomberg μετά από άλλη μια ημέρα σκληρών διαπραγματεύσεων έως το ξημέρωμα, χωρίς μια συμφωνία για τον τερματισμό της στασιμότητας γύρω από τη… διάσωση.

Μετά από λίγες ώρες ύπνου οι δυο πλευρές ξεκινούν από το πρωί νέο γύροι συνομιλιών καθώς δεν υπήρχε κάποια ουσιαστική πρόοδο.

Τα αγκάθια είναι στο συνταξιοδοτικό, στους φόρους και στην αναδιάρθρωση του χρέους. Το τελευταίο θεωρείται κρίσιμο για την ελληνική κυβέρνησης που ζητά μια λύση με προοπτική και όχι απλά να κλωτσά το τενεκεδάκι παρακάτω στην κατηφόρα.

Ο αγώνας για μια συμφωνία επισπεύδεται περνάει ο καιρός και πλησιάζει η 30η Ιουνίου όταν και λήγει η συμφωνία διάσωσης της ευρωζώνης, χωρίς να διαφαίνεται κάποια συμφωνία που να διασφαλίζει ότι θα καταβληθεί το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, την ίδια ημέρα.

 

Και πάλι, ο Τσίπρας αναλαμβάνει έναν όλο και πιο ηγετικό ρόλο στις συνομιλίες και ήταν ένα καλό σημάδι πως θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία, δήλωσε ο Φανκ Κίρκεγκαρντ από το Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον.

“Από την αρχή επρόκειτο να είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση που θα απαιτούσε την άμεση συμμετοχή του πρωθυπουργού, το οποίο συμβαίνει τώρα στις Βρυξέλλες”, δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ενδεχόμενη αποτυχία να κλείσει η συμφωνία μέχρι το Σαββατοκύριακο, θα αύξανε τις πιθανότητες η Ελλάδα να πρέπει να επιβάλλει ελέγχους κεφαλαίων για να αποτρέψει έναν τραπεζικό πανικό. Οι Έλληνες έχουν αποσύρει περίπου 20% των καταθέσεων από τις τράπεζες φέτος, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για έξοδο από το ευρώ.

“Νομίζω ότι θα έχουμε μια συμφωνία, το ερώτημα είναι εάν η συμφωνία αυτή θα έρθει πριν ή μετά από την επιβολή capital controls στην Ελλάδα. Η εκτίμησή μου είναι πως εάν δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, αμφιβάλλω πολύ εάν οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν κανονικά το πρωί της Δευτέρας”, τόνισε οΚίρκεγκαρντ.

Ωστόσο, επισημαίνει το Bloomberg, ακόμη και εάν επιτευχθεί μια συμφωνία, ο Τσίπρας μπορεί να δυσκολευτεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς κάποια ριζοσπαστικά μέλη του κόμματός του απειλούν να καταψηφίσουν το συμβιβαστικό σχέδιο που προσέφερε στους πιστωτές αυτή την εβδομάδα.

 

Δείτε επίσης:

Μαξίμου: Αμετακίνητοι στις θέσεις μας

Τελευταία ευκαιρία έως την Σύνοδο Κορυφής – Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ