Bloomberg: Οι ημερομηνίες “κλειδιά” για την Ελλάδα στη θηλιά του χρέους

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας για τις κρίσιμες πολιτικές συναντήσεις κορυφής πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup με στόχο να τερματισθεί η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Θα έχει συνάντηση σήμερα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Γιούνκερ προσπάθησε να κατευνάσει το ΔΝΤ. Προσπάθησε να παρουσιάσει την δική του οπτική, εξηγώντας πως θα βγει το πρόγραμμα και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα σπάσουν τώρα.

 

Λίγες ημέρες πριν λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αυξήθηκαν οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας και ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός εμφανίστηκε έτοιμος να τερματίσει την αβεβαιότητα μετά πό πέντε μήνες στασιμότητας με την κατάθεση νέας ελληνικής πρότασης με στόχο τη συμφωνία ώστε να ξεκλειδώσουν οι ενισχύσεις.

Τα εμπόδια ωστόσο παραμένουν καθώς συμπεριλαμβάνουν τη ψηφοφορία στη Γερμανική αλλά και την Ελληνική Βουλή αλλά και το θέμα καταβολής της δόσης 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ στα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν πως θα βρεθεί λύση…

«Καταγράφεται μεγάλη πρόοδος και πλέον η γραμμή του τερματισμού είναι ορατή» αναφέρει ο Erik Nielsen, οικονομολόγος της Unicredit SpA στο Λονδίνο.

Οι πιστωτές της Ελλάδας μπορεί να επανέλθουν και να ζητήσουν περαιτέρω εξοικονομήσεις πόρων, αυξήσεις φόρων ή μεταρρυθμιστικά μέτρα για κλείσει η συμφωνία, ανέφεραν πηγές με γνώση της κατάστασης.

Οι επόμενες 16 ώρες μέχρι τη σύγκληση του Eurogroup είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Χθες αργά ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Λαγκάρντ και του Ζ.Κ Γιούνκερ και του Μ. Ντράγκι. Στην τηλεδιάσκεψη η Λαγκάρντ φάνηκε μάλλον να υπαναχωρεί από την συμφωνία και να εγείρει αντιστάσεις, να θέτει το θέμα της υπερφορολόγησης, ενώ έθεσε το θέμα του ασφαλιστικού ξανά και εν τέλει φάνηκε να μην συμφωνεί με μια σειρά από μέτρα.

 

Δείτε επίσης

Έτσι ήταν οι… “θεσμοί” στα νιάτα τους – ΦΩΤΟ

Ο τελικός λογαριασμός στο Eurogroup

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ