Bloomberg: Η τρόικα να διαγράψει τώρα μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας

Η απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου να προκαλέσει εκλογές απορρίπτοντας την επιλογή Σαμαρά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξαναρίχνει την Ε.Ε. σε αναταραχή, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος του Bloomberg, Mark Gilbert.

Ωστόσο η Ε.Ε. μπορεί να αποφύγει μια μεγάλης κλίμακα κρίση αν αναγνωρίσει ότι ο οικονομικός «πόνος» στην Ελλάδα είναι πραγματικός και ότι η κόπωση από την εφαρμογή μέτρων λιτότητας αφορά περισσότερα από ένα μέλη της Ε.Ε.

Οι κανόνες της συμμετοχής στην ευρωζώνη, προβλέπουν ότι το χρέος μιας χώρας δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερο από το 60% του ΑΕΠ. Το ελληνικό χρέος είναι τριπλάσιο από αυτό, «αρκετά υψηλό για την ευρωζώνη να δείξει την πόρτα της εξόδου στην Ελλάδα». Οι ηγέτες της ΕΕ ωστόσο, γνωρίζουν ότι οι προηγούμενες αποτυχίες τους να τιμωρήσουν τις παραβιάσεις των κανόνων για το έλλειμμα από την Γερμανία και τη Γαλλία, σε συνδυασμό με τις επίμονες παραβιάσεις έκτοτε, καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή (των κανόνων), όπως επισημαίνει ο Mark Gilbert.

Επιπλέον οι επενδυτές ελληνικών ομολόγων που τις τελευταίες εβδομάδες έδειξαν τη δυσαρέσκεια τους από την απόφαση Σαμαρά να επισπεύσει τις διαδικασίες εκλογής προέδρου, σήμερα οδήγησαν την απόδοση του τριετές ελληνικού ομολόγου στο 12%.

Διαβάστε τη συνέχεια στο enikonomia.gr

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ