Bloomberg: Ακόμα και με deal θα χρειαστεί νέα “ένεση” στις τράπεζες

Μάλλον θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης στις τράπεζες, ακόμα κι αν κλείσει η συμφωνία Ελλάδας – δανειστών, καθώς η ύφεση οδηγεί σε αύξηση ζημιών από τα επισφαλή δάνεια, αναφέρει σχόλιο του Bloomberg, μετά και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που υπολογίζουν τα «κόκκινα δάνεια» πάνω από 100 δισ. ευρώ κοντά στα 41% του συνόλου των δανείων.

Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έλαβαν δύο ισχυρές «ενέσεις» κεφαλαίων τα δυο τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβάνοντας τα «πακέτα στήριξης» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μπορεί να χρειαστούν και τρίτο «σωσίβιο» αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων καθώς οι «μαύρες τρύπες» δημιουργούν περιβάλλον ρηχής κεφαλαιακής επάρκειας.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες (συστημικές) τράπεζες, που αντιπροσωπεύουν το 91% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της χώρας, κινδυνεύουν να δουν τα 12 δισ. ευρώ των κεφαλαίων τους να χάνονται από την αδυναμία εξυπηρέτησης εκπρόθεσμων δανείων.

Ακόμη και αν η Ελλάδα φτάσει σε συμφωνία με τους ευρωπαίους πιστωτές για να απελευθερωθούν επιπλέον χρήματα στήριξης, το επόμενο πακέτο διάσωσης θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα νέο γύρο χρηματοδότησης για τις «προβληματικές» τράπεζες που έχουν μετατραπεί σε… ζόμπι (ζωντανές-νεκρές).

 

Δείτε επίσης:

Πάνω από 100 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σύμφωνα με έκθεση της ΤτΕ

Αποδήμησαν… 30 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις σε εφτά μήνες

ΕΚΤ: Αύξηση κατά 1,1 δισ. ευρώ του ELA

Βάιντμαν: Η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ