Μπαράζ δηλώσεων “παγώνουν” το κλείσιμο της αξιολόγησης

Τη στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για κλείσιμο της αξιολόγησης έως το Πάσχα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προδιαγράφουν μια διαδικασία μακράς διαρκείας, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει ασφυξία στην οικονομία.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη, τόνισε ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Μπορεί ταυτόχρονα να εξέφρασε την ελπίδα η αξιολόγηση να κλείσει σύντομα, προσθέτοντας μάλιστα πως η Ελλάδα λαμβάνει δύσκολα μέτρα, ωστόσο η αινιγματική δήλωσή του για τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της διαδικασίας γεννά πολλά ερωτηματικά.

Μπορεί ο Ντάισελμπλουμ να μην έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία, ωστόσο η δήλωση – βόμβα Ευρωπαίου αξιωματούχου στο πρακτορείο MNI μεταθέτει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιούλιο. «Λέμε πως είναι πιθανό να έχουμε κλείσιμο της αξιολόγησης τον Απρίλιο, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές. Βλέπω να κλείνει τον Ιούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Επίσης, μιλώντας στο Bloomberg, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γενς Σπαν, εκτίμησε πως η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 20 Ιουλίου, οπότε και λήγουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος ευχήθηκε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Απριλίου, ωστόσο τόνισε πως για να συμβεί αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και στη δημιουργία του Ταμείου των Αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες θα πρέπει να αγγίξουν τα 50 δισ. ευρώ, με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015.

Εξάλλου, αξιωματούχος της ευρωζώνης που μίλησε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έριξε το μπαλάκι στην πλευρά της Αθήνας, λέγοντας χαρακτηριστικά: ««Οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, είτε υπάρξει απόφαση σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή το βράδυ, είτε όχι». Ο ίδιος ανέφερε ότι, αν υπάρξει συμφωνία τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τότε η επόμενη εκταμίευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

ΜΝΙ: Πιθανότερο να κλείσει η αξιολόγηση τον Ιούλιο δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος

Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ