Αξιωματούχος Ε.Ε.: “Απαγορευμένη” η διαγραφή του ελληνικού χρέους

Η ελάφρυνση χρέους δεν ήταν στο τραπέζι στις διαπραγματεύσεις που γίνονταν έως τώρα για την παράταση του προγράμματος της Ελλάδας, αναφέρει ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian. 

Ο αξιωματούχος είπε στη βρετανική εφημερίδα ότι η ελάφρυνση χρέους ήταν “υψηλής τοξικότητας πολιτικά, για πολλές χώρες της ευρωζώνης”

Οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν πιθανή μόνο ως μέρος ενός νέου προγράμματος και μόνο εφόσον η Ελλάδα δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμόσει πραγματικά μεταρρυθμίσεις και να αποδείξει ότι δεν θα είναι αναγκαία μία περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στο μέλλον, τόνισε, μιλώντας στον Guardian.

Ωστόσο, ακόμα και τότε, η διαγραφή μέρους του χρέους είναι απαγορευμένη, υπογράμμισε ο αξιωματούχος. Μία πιο ρεαλιστική επιλογή θα ήταν η εφαρμογή “μεγάλης διάρκειας ωριμάνσεων με μηδενικό επιτόκιο, στο υπάρχον χρέος” σύμφωνα με τον Guardian.

O αξιωματούχος της ΕΕ πιστεύει ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους δεν έχει σημασία διότι οι πιστωτές χρειάζονται διαβεβαιώσεις που η Ελλάδα δεν ήθελε να δώσει.

Παράλληλα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι εάν είχε εφαρμοστεί πλήρως το πρώτο πρόγραμμα, η Ελλάδα θα ανέκαμπτε σε 3-4 χρόνια, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

 

Διαβάστε επίσης

Welt: Σχέδιο Σουλτς για έκτακτα δάνεια προς την Ελλάδα για την ανθρωπιστική κρίση

Μεγαλύτερη ευελιξία για την Ελλάδα ζητούν μέλη του Κογκρέσου από την Λαγκάρντ

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ