Αστάθεια στα επιτόκια ρίχνει και τα ασιατικά χρηματιστήρια

Ο ιαπωνικός χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei υποχωρούσε στο άνοιγμα σχεδόν 0,5% στο άνοιγμα, μετά την πτώση 1,7% που είχε ο δείκτης S&P 500 στη Wall Street.

Με τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και δύο μήνες έκλεισε η Wall Street, καθώς το δολάριο ανατιμήθηκε σε υψηλό επίπεδο 12ετίας έναντι του ευρώ εν μέσω προσδοκιών ότι η Fed έρχεται πιο κοντά στην αύξηση των επιτοκίων.

Τα νομίσματα ορισμένων αναδυόμενων οικονομιών πιέζονται συνεχώς από την άνοδο του δολαρίου και των αμερικανικών επιτοκίων.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την τουρκική λίρα και το νοτιοαφρικανικό ραντ, που σήμερα υποτιμήθηκαν περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου και ωθούνται όλο και χαμηλότερα, λόγω και εγχώριων πιέσεων.

Για την Ελλάδα η ελεύθερη πτώση των νομισματικών ισοτιμιών σε χώρες π.χ. σαν τη Τουρκία ή τη Ρωσία, σημαίνει πίεση της ανταγωνιστικότητας στην περιοχή, καθώς το ευρώ ενισχύεται σε σχέση π.χ. με την τούρκικη λίρα και το ρώσικο ρούβλι.

Γεγονός που λένε αναλυτές ότι επηρεάζει κυρίως τον τουρισμό, τόσο σε σχέση με τα θέρετρα της Τουρκίας όσο και με την αγοραστική δύναμη των Ρώσων, ενώ ανεβαίνει και το κόστος του χρήματος στις αγορές δανεισμού διεθνώς.

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Πάνω το δολάριο, κάτω οι μετοχές

Τα “Αμπενόμικς” Ντράγκι και η ελληνική ασφυξία

Βουτιά στα περιφερειακά νομίσματα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ