Ασφυκτικές πιέσεις για περικοπές

Περισσότερες περικοπές δαπανών από τα 7,3 δισ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού ζητά η τρόικα, όπως παραδέχονται υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της ύφεσης για το 2013 στο 5%.

Αμέσως μετά την πολύωρη συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ αρμόδιο στέλεχος σημείωνε ότι «με βάση τα μέτρα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013 η ύφεση θα είναι 3,8%. Όταν οι εταίροι ζητούν και άλλα μέτρα αυξάνεται και η ύφεση…».

«Τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί, τίποτα δεν έχει κλείσει», σημειώνει και προσθέτει ότι «σε όλες τις ενότητες (σ.σ. δημοσιονομικά, διαρθρωτικά, αποκρατικοποιήσεις) υπάρχουν κενά και γίνονται συζητήσεις». Για το πρωί του Σαββάτου (11:00) έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση.

Πολύωρη διαπραγμάτευση

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μια πρώτη θετική δήλωση στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας προκειμένου ακόμα κι αν δεν ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, το θέμα να μπει στην ατζέντα.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση με την τρόικα εργάζονται σε 24ωρη βάση προκειμένου τη Δευτέρα στο Eurogroup να υπάρξει διαπίστωση της προόδου και έτσι το θέμα της Ελλάδας να μπει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής».

Χαρακτηριστική των προσπαθειών που καταβάλλονται για να κλείσει το πακέτο μέτρων τουλάχιστον για το 2013 πριν το Eurogroup ήταν και η διάρκεια της σύσκεψης με την τρόικα, αλλά και η διευρυμένη σύνθεσή της. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 11 το πρωί ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 16:00, ενώ από την αίθουσα συσκέψεων του έκτου ορόφου του υπουργείου Οικονομικών πέρασε και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι κ. Αθανασόπουλος και Εμίρης παρουσίασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα νέο χρονοδιάγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την επιτάχυνση.

Συνταξιούχοι και αγρότες

Μπροστά στις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικα το οικονομικό επιτελείο κάνει δύο βήματα πίσω.

Οι περικοπές στις συντάξεις, οι οποίες θα έφταναν έως το 10%, διευρύνονται στο 20% για το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 2.000 ευρώ, ενώ από τις αγροτικές συντάξεις, οι οποίες είχαν σωθεί με παρέμβαση των πολιτικών αρχηγών, χάνονται τα δώρα προκειμένου να κλείσει το πακέτο.

Τα δύο αυτά μέτρα διευρύνουν το πακέτο των περικοπών δαπανών το 2013 κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ και τα 7,3 δισ. ευρώ των παρεμβάσεων που περιγράφονται στο προσχέδιο αυξάνονται στα 9 δισ. ευρώ.

Φιλοδοξία του υπουργείου Οικονομικών είναι έως την Κυριακή να έχει υπάρξει συμφωνία για το πακέτο των 11,5 συν 3 δισ. ευρώ ώστε να μπορέσει να βγει… λευκός καπνός από την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup, υπό τη μορφή μιας θετικής δήλωσης του συμβουλίου για την Ελλάδα.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και μετά το Eurogroup ώστε να συμφωνηθούν και τα prior actions (προαπαιτούμενες ενέργειες), η υλοποίηση των οποίων θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης. Πηγή: euro2day.gr     

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ