Άρση των περιορισμών για τα σκάφη – Οι νέοι κανόνες και τα πρόστιμα

Ανεβάζουν άγκυρα τα σκάφη αναψυχής, τόσα τα ιδιωτικά όσο και τα επαγγελματικά, καθώς η κυβέρνηση προχώρησε στην άρση των περιορισμών για το γιώτινγκ . Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, τα ταξίδια θα πραγματοποιούνται με τους κανόνες των αποστάσεων, ενώ θα ισχύει το μέτρο τη πληρότητας σε ποσοστό 50% για σκάφη που μεταφέρουν περισσότερα από 12 άτομα.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση ορίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

-για πλοία μεταφορικής ικανότητας έως και δώδεκα επιβατών επιτρέπεται να ταξιδεύουν με το σύνολο αυτών

-για πλοία μεταφορικής ικανότητας άνω των δώδεκα επιβατών, η κάθε φορά υπερβαίνουσα τους δώδεκα επιβάτες μεταφορική ικανότητα μειώνεται στο ήμισυ και προστίθεται σε αυτή των δώδεκα ( επιβατών. Εφόσον από την εν λόγω μείωση δεν προκύπτει ακέραιος αριθμός, αυτός στρογγυλοποιείται στον αμέσως επόμενο. Επιπλέον, επιβάλλεται η τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτά

-Για τα τουριστικά ημερόπλοια, επιτρέπεται η διενέργεια ταξιδιού με ανώτατο όριο το πενήντα τοις εκατό (50%) του επιτρεπόμενου συνολικού αριθμού επιβατών αυτών καθώς και η τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτά.

Όπως επισημαίνεται στην ΚΥΑ, οι επιβάτες, οι πλοίαρχοι/κυβερνήτες, τα μέλη του πληρώματος, οι πλοιοκτήτες ή εφοπλιστές ή διαχειριστές των πλοίων καθώς και κάθε άλλος υπεύθυνος υποχρεούνται, κατά την επιβίβαση, τη διάρκεια του ταξιδιού, την αποβίβαση καθώς και την παραμονή σε λιμάνια, όρμους ή ακτές, να συμμορφώνονται προς τις αντίστοιχες οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορονοϊού.

Για κάθε παράβαση των διατάξεων επιβάλλεται κατά περίπτωση: α) στους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ. β) στους πλοιάρχους ή κυβερνήτες, διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ