Απολύσεις: Τι προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο και ποιοι εργαζόμενοι προστατεύονται

Ακόμη περισσότερους εργαζόμενους βάζει κάτω από την «ομπρέλα προστασίας» του το υπουργείο Εργασίας, διευρύνοντας τη λίστα των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης. Το εργασιακό τοπίο αλλάζει και με το νομοσχέδιο που έχει τεθεί στη διαβούλευση, δημιουργούνται περισσότερα εμπόδια στους αμετροεπείς εργοδότες που συνηθίζουν να απολύουν αδικαιολόγητα το προσωπικό τους.

Μετά την ψήφιση το νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή αρχές Ιουνίου, οι εργαζόμενοι προστατεύονται ακόμη περισσότερο, καθώς εφόσον κρίνεται άκυρη η απόλυση τους, τότε προβλέπεται η επιστροφή στην εργασία τους και η καταβολή των μισθών για την περίοδο έως την επαναπασχόληση.

Την ίδια στιγμή, το βάρος της απόδειξης για τη νομιμότητα μιας απόλυσης πέφτει πλέον στον εργοδότη. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος καταγγέλλει στοιχειοθετημένα στο δικαστήριο ότι η απόλυσή του είναι άκυρη και καταχρηστική, θα εναπόκειται πλέον στον εργοδότη να αποδείξει ότι η απόλυση ήταν έγκυρη. Εν τω μεταξύ παρέχεται ακόμα η δυνατότητα επιλογής εκ μέρους του εργοδότη ή του μισθωτού, να μην γίνει επαναπρόσληψη με αντιστάθμισμα τη χορήγηση ενισχυμένης αποζημίωσης, ενώ παραμένουν όλες οι ισχύουσες περιπτώσεις ακυρότητας της απόλυσης, με ό,τι σημαίνει για αποζημίωση και επαναπρόσληψη.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ