Αποφάσεις μόνο για την τραπεζική ένωση

Αποφάσεις μόνο για την τραπεζική ένωση

 

«Μόνο το πλαίσιο» της συμφωνίας για την τραπεζική ένωση αναμένεται να αποφασιστεί κατά την συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επικαλείται η οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt».

Το Βερολίνο δεν περιμένει αυτή την εβδομάδα να ληφθούν αποφάσεις σχετικώς με το ποιος θα είναι υπεύθυνος για την διάσωση των τραπεζών της Ευρωζώνης στο μέλλον – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή, όπως προτιμά η γερμανική κυβέρνηση, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πιθανότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης μέσω του ΕΜΣ «δεν αποτελεί επίσης ώριμο θέμα προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις», επισημαίνει η εφημερίδα, αναφερόμενη στο έγγραφο. Η «Handelsblatt» τονίζει πάντως ότι η θέση της Γερμανίας εμποδίζεται από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαθέτει πάντως «εντολή διαπραγμάτευσης» για το Eurogroup και το Ecofin, διευκρίνισε το στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Μάιστερ και πρόσθεσε ότι μεταξύ των γερμανικών κομμάτων υπάρχει ευρεία συναίνεση για την παραχώρηση της εξουσίας λήψης αποφάσεων για τα ζητήματα εκκαθάρισης τραπεζών στο Συμβούλιο της ΕΕ. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές γύρω από τον ρόλο του ΕΜΣ σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών.

Ακόμη πάντως και ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε Μάρτιν Κότχαους έσπευσε τις προηγούμενες ημέρες να υποβαθμίσει την ιδέα μιας άμεσης συμφωνίας για την τραπεζική ένωση, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι οι υπουργοί έχουν ως στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία ως το τέλος του έτους, όχι το τέλος του μήνα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ ‘Ασμουσεν, ο οποίος, μιλώντας σήμερα στην «Neue Osnabruecker Zeitung», δήλωσε πεπεισμένος ότι το 2015 θα αποτελούσε το καλύτερο σημείο εκκίνησης για την εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης. «Διαφορετικά θα έχουμε μια υπερβολικά μεγάλη περίοδο νομικής αβεβαιότητας σχετικώς με το ποιοι πιστωτές είναι υπεύθυνοι, πότε και με ποια σειρά», τόνισε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ