Από το κακό στο χειρότερο

Με τα μελανότερα χρώματα σκιαγραφεί το μέλλον της ελληνικής οικονομίας για το 2012 η ενδιάμεση έκθεση για την Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος, που προβλέπει ύφεση στο 4,5% για το 2012, ανεργία πάνω από 19% και μειώσεις – σοκ στους μισθούς. (Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος).

Πιο συγκεκριμένα, η ύφεση, στην οποία βρίσκεται βυθισμένη η ελληνική οικονομία, θα συνεχιστεί και το 2012 και θα φτάσει στο 4,5%. Η ανάπτυξη, σύμφωνα με την έκθεση, χρειάζεται χρόνο και προβλέπεται ο ρυθμός ανάπτυξης (ΑΕΠ) το 2013 να μηδενίζει (στο -0,5%) και εν συνεχεία να αποκτά θετικό πρόσημο.

Η συνολική απασχόληση φέτος προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η ανεργία «καλπάζει» και το μέσο ετήσιο ποσοστό θα ξεπεράσει το 19% το 2012.

Δυσοίωνες, όμως, είναι οι προβλέψεις και για τους μισθούς, καθώς το 2011 οι πραγματικές αποδοχές μειώθηκαν κατά 6,1%. Για φέτος εκτιμάται ότι οι μέσες ονομαστικές προ φορολογίας αποδοχές των μισθωτών στο σύνολο της οικονομίας θα μειωθούν κατά 8,4% έως 9,2% σε ονομαστικούς όρους και κατά 9,3%-10,1% σε πραγματικούς όρους.

Μεγαλύτερη εκτιμάται ότι θα είναι η μέση μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα που θα κυμανθεί σε πραγματικούς όρους από -9,6% έως -10,9%.Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ