Απλησίαστο το ελαιόλαδο: 70 ευρώ για 5 λίτρα – Νέες καταγγελίες «φωτιά» για αδιανόητες αυξήσεις

Το ανώτατο πρόστιμο ύψους 1.000.000 ευρώ  επέβαλε σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε πολυεθνικό κολοσσό στενά συνδεδεμένο με τον ελαιοπαραγωγικό τομέα καθώς διαπιστώθηκαν παραβιάσεις αθέμιτης κερδοφορίας. Οι ανατιμήσεις του «πράσινου χρυσού» καλπάζουν από μήνα σε μήνα και το ελαιόλαδο έχει μετατραπεί σε προϊόν πολυτελείας με την αισχροκέρδεια να ρίχνει λάδι στη φωτιά της ακρίβειας.

Της Βιολέτας Φωτιάδη

Όπως εξηγεί στο enikos.gr o Πρόεδρος Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών, Απόστολος Ραφτόπουλος, το ασταμάτητο ράλι των ανατιμήσεων στο ελαιόλαδο, ακόμα κι αν πρόκειται για προϊόν της περσινής σοδιάς, αποδίδεται στα φαινόμενα αισχροκέρδειας από εμπόρους και  πολυεθνικές αφού «στην ελεύθερη αγορά ο καθένας πουλάει όσο θέλει» και σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας «ο κάθε ένας προσθέτει το εμπορικό του κέρδος» ενώ «ο παραγωγός βγάζει μόνο το κόστος για τις καλλιέργειες και ένα μικρό κέρδος για να επιβιώσει».

Η μεγάλη «ψαλίδα» που ανοίγει από την τιμή στο χωράφι στο ράφι δεν αποτελεί νέο φαινόμενο αλλά εντείνεται μήνα με τον μήνα παρόλο που οι καταναλωτές εξακολουθούν να αγοράζουν ελαιόλαδο  από την  περσινή συγκομιδή.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει στο enikos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών. «Τέλη Ιανουαρίου έμπορος αγόρασε από παραγωγό κλασικό ελαιόλαδο στην τιμή των 3,38 ευρώ το κιλό. Τον Μάιο παραγωγός πούλησε βιολογικό ελαιόλαδο στην τιμή των 5,25 ευρώ το κιλό και τον ίδιο μήνα πωλήθηκε ένα κιλό βιομηχανικού ελαιόλαδου στην τιμή των 4 ευρώ το κιλό», επισημαίνει ο ίδιος.

«Τον Ιανουάριο βρίσκαμε στα ράφια το κλασικό ελαιόλαδο στα 8-9 ευρώ το λίτρο και από τον Μάιο και μετά οι τιμές ξέφυγαν. Ξεκίνησαν με 12-15 ευρώ το λίτρο και σήμερα η τιμή του extra παρθένου ελαιόλαδου ξεπερνάει τα 15 -17 ευρώ ενώ το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο πωλείται από 21 ευρώ και πάνω», επισημαίνει ο κ. Ραφτόπουλος.

Όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα που εξασφάλισε το enikos.gr, συσκευασία 5 λίτρων ελαιόλαδου γνωστής ετικέτας πωλείται στα ράφια στην εξωφρενική τιμή των 70,40 ευρώ.

Δυσοίωνες είναι προβλέψεις για την τσέπη των καταναλωτών αφού όπως φαίνεται οι τιμές του ελαιόλαδου που θα διαμορφωθούν μετά τη νέα συγκομιδή ελιάς θα είναι ιδιαίτερα υψηλές. Ο κ. Ραφτόπουλος προβλέπει πως «με τη φετινή συγκομιδή το κλασικό ελαιόλαδο θα ξεπεράσει τα 20 ευρώ το λίτρο και η τιμή του extra παρθένου ελαιόλαδου όπως και του βιολογικού extra παρθένου θα ξεπεράσει τα 25 ευρώ».

Στερεύει ο «πράσινος χρυσός» σε Ισπανία και Ιταλία και ανηφορίζουν οι τιμές στην Ελλάδα

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας συσχετίζει τις ανατιμήσεις του ελαιόλαδου στη ελληνική αγορά με το πλήγμα που έχει δεχθεί η ελαιοπαραγωγή και η συγκομιδή της ελιάς σε Ισπανία και Ιταλία λόγω της ξηρασίας.

«Ήρθαν στη Ελλάδα Ισπανοί και Ιταλοί έμποροι και τετραπλασιάστηκαν οι εξαγωγές ελαιόλαδου. Ο Ιταλός έμπορος για παράδειγμα αγόρασε 9,25 το λάδι, χύμα όχι συσκευασμένο και θα το πουλήσουν πάνω από 20 ευρώ. Αυτό διαμορφώνει και τις αυξήσεις που βλέπουμε εμείς στα ράφια μας, στην ελληνική αγορά. Από τη στιγμή που δεν Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όση περισσότερη ζήτηση έχει το ελαιόλαδο τόσο ανεβαίνει και η τιμή του», καταλήγει ο κ. Ραφτόπουλος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ