Αντιδράσεις για το 24ωρο shopping – Τι λένε στο enikos.gr εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου για τη διεύρυνση ωραρίου

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον εμπορικό κόσμο η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που μεταξύ άλλων προβλέπει και τη… μεταμεσονύκτια λειτουργία των καταστημάτων.

Της Εύης Κατσώλη

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μπορεί να παρατείνεται έως τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας με απόφαση του αρμόδιου δημάρχου, έπειτα από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου.

Η ρύθμιση γίνεται σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι να διοργανώνουν διάφορες ειδικές εκδηλώσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι λεγόμενες «λευκές νύχτες», εκδηλώσεις που συνήθως διαρκούν μόνο μία βραδιά ή άλλα events τύπου bazaar κλπ. Σημειώνεται ότι κανονικά το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων είναι 6 π.μ. έως 9 μ.μ.

Ωστόσο οι περισσότεροι εκπρόσωποι των εμπόρων αντιδρούν και χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση «αιφνιδιασμό». Μιλούν για μια ενέργεια που πιθανόν να έχει νόημα για τις τουριστικές περιοχές προκειμένου να διευκολύνονται οι επισκέπτες για τις αγορές τους, όμως για τις υπόλοιπες περιοχές την θεωρούν λανθασμένη ή άστοχη επιλογή.

«Δεν είναι το μεταμεσονύχτιο ωράριο που λείπει από την αγορά. Εδώ δεν υπάρχει δουλειά την ημέρα, θα υπάρχει το βράδυ;» λένε χαρακτηριστικά φορείς της αγοράς, μιλώντας στο enikos.gr.

Ωστόσο θετική είναι η γνώμη των εμπόρων νησιών και άλλων τουριστικών περιοχών για τη συγκεκριμένη ρύθμιση καθώς οι τουρίστες και ιδίως οι νέοι που διασκεδάζουν έως τα ξημερώματα έχουν την επιλογή να κάνουν τα ψώνια τους έως τις 6 το πρωί αν το επιθυμούν.

Σταύρος Καφούνης (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας)

«Η αγορά χρειάζεται τζίρους, όχι Κυριακές και μεταμεσονύχτια ωράρια»

«Η παρέμβαση για το μεταμεσονύκτιο ωράριο των καταστημάτων έγινε προφανώς για να διευκολύνονται κάποιες προωθητικές ενέργειες, όπως οι «Λευκές Νύχτες». Δεν υπήρχε το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο για κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα να πρέπει να «καλυφθεί» το κενό. Ωστόσο συνολικά είμαστε ενάντια και στο άνοιγμα των Κυριακών, καθώς η αγορά δεν χρειάζεται ούτε τις Κυριακές, ούτε το μεταμεσονύχτιο ωράριο, χρειάζεται τζίρους. Και όπως έχει αποδειχθεί έως τώρα ούτε οι Κυριακές, ούτε τα διευρυμένα ωράρια έχουν συμβάλει στην τόνωση του τζίρου».

Θεόδωρος Καπράλος (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά)

«Άστοχη και λανθασμένη επιλογή»

«Διαφωνούμε με την εφαρμογή μεταμεσονύκτιου ωραρίου. Δεν είναι δυνατόν με μια τροπολογία να αλλάζουν οι κανόνες λειτουργίας της αγοράς. Μια τέτοια ρύθμιση δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και ειδικά σε μεγάλους Δήμους, όπως η Αττική. Πρόκειται για αιφνιδιασμό και για άστοχη και λανθασμένη επιλογή. Η αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει αποσπασματικά. Δεν έχει ανάγκη από Κυριακές ή διευρυμένα ωράρια. Και το ερώτημα που δημιουργείται, είναι αν η ρύθμιση αυτή θα εφαρμόζεται με απόφαση του Δημάρχου ή έπειτα από διαβούλευση με τον εκάστοτε Εμπορικό Σύλλογο».

Παντελής Φιλιππίδης (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης)

«Εδώ δεν έχουμε δουλειά την ημέρα, θα έχουμε το βράδυ;»

«Διαφωνώ κάθετα με την τροπολογία για μεταμεσονύκτιο ωράριο. Δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική διεύρυνσης του ωραρίου και μάλιστα δια νόμου. Εδώ δεν έχουμε δουλειά το κανονικό ωράριο, μέσα στην ημέρα, θα έχουμε το βράδυ; Δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί όχι μόνο στην Θεσσαλονίκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ίσως έχει μια λογική να τεθεί σε ισχύ στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες στο shopping, όμως στις άλλες περιοχές  δύσκολα βγαίνει κάποιος για ψώνια στις 4 το πρωί. Ούτε βοηθάει μια τέτοια ενέργεια στο να τονωθεί ο τζίρος. Ποιος τζίρος δηλαδή; Μόνο στα καταστήματα ένδυσης – υπόδησης ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 40% σε σύγκριση με το 2019».

Νίκος Νομικός (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θήρας)

«Θετική η διεύρυνση του ωραρίου για τις τουριστικές περιοχές»

«Είναι θετικό το γεγονός ότι στην τροπολογία προβλέπεται η διεύρυνση του ωραρίου έως τις 6 το πρωί. Σήμερα τα καταστήματά μας λειτουργούν από τις 8 το πρωί έως τις 2 το πρωί. Η επέκταση του ωραρίου δίνει τη δυνατότητα στα νησιά και γενικά όπου υπάρχει τουριστική κίνηση, να αυξάνεται και η κίνηση στα καταστήματα. Για παράδειγμα οι νέοι που ξυπνούν αργά και μετά περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στην παραλία, έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους και το βράδυ έως τα ξημερώματα που ξενυχτούν για διασκέδαση. Τα καταστήματά μας στη Σαντορίνη πάνε ήδη καλά. Η τουριστική σεζόν έχει αρχίσει και φέτος αναμένεται να φτάσουμε τους 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ