Αντιδράσεις για τη μείωση 50% στις αποδοχές των εργαζόμενων γονέων λόγω άδειας νόσησης των παιδιών

Μείωση μισθού θα έχουν οι γονείς – εργαζόμενοι στο ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση που το παιδί τους νοσήσει από κορονοϊό και χρειάζεται την δια ζώσης φροντίδα τους, ζήτημα το οποίο προκαλεί αντιδράσεις.

Πρόκειται για διάταξη που ενσωματώθηκε σε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας και προβλέπει την επιπλέον παροχή άδειας τεσσάρων ημερών με μειωμένες όμως αποδοχές από την εργασία τους κατά 50%.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η τροπολογία μεταξύ άλλων, «οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ, ενώ η πέμπτη ημέρα θα εισφέρεται από τον εργαζόμενο ως ημέρα κανονικής άδειας».

Μιλώντας στον RealFm 97,8 και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου, ο δικηγόρος, Κώστας Τσουκαλάς τόνισε ότι «σημαντικό είναι να εξηγηθεί τι έχει αλλάξει από τον Σεπτέμβριο του 2020. Τότε είχαμε περίπου 300 κρούσματα την ημέρα, ενώ τώρα 23.000. Τον Σεπτέμβριο του 2020 η άδεια ήταν 14 ημέρες για τον γονέα που το παιδί τους νοσεί και στο 100% των αποδοχών, ενώ τώρα θα είναι μόνο για πέντε ημέρες, στο 50% των αποδοχών και μάλιστα θα αφαιρείται και μία ημέρα από την κανονική άδεια. Άρα το βασικό που θα πρέπει να εξηγηθεί είναι τι έχει αλλάξει από τον Σεπτέμβριο του 2020 που είχαμε 14 ημέρες καραντίνα και καταβαλλόταν το 100% των αποδοχών και σήμερα είναι πολύ φειδωλοί».

Κώστας Τσουκαλάς

Όπως τόνισε ο κ. Τσουκαλάς, «αν η αιτία είναι ότι δεν αντέχουν τα δημοσιονομικά, θα πρέπει να το πει η κυβέρνηση γιατί αλλιώς δεν είναι μια χώρα η οποία παρουσιάζεται να έχει 8% ΑΕΠ και μια καλή πορεία στην οικονομία».

Ο ίδιος χαρακτήρισε το μέτρο αυτό τιμωρητικό και πρόσθεσε ότι «το τριμερές σχήμα προβλέπεται για 5 ημέρες. Μετά θα είναι άλλης μορφής άδεια, περιμένουμε να δούμε ποια μορφή θα έχει».

Ο κ. Τσουκαλάς υποστήριξε ότι «η άποψή μου είναι ότι θα έπρεπε να προβλεπόταν ότι εάν με τη νέα ιατρική γνωμάτευση εξακολουθούσε να είναι το παιδί θετικό, το σχήμα να ανανεώνεται».

Όπως είπε, «δεν είχε καν διαρρεύσει ότι θα υπάρξει μείωση αποδοχών 50%; Ποιος πίεσε; Οι εργοδότες; Και αν πίεσαν δεν μπορούσε να υπάρξει μία μέση λύση; Η’ γιατί δεν επιδοτείται περισσότερο από το κράτος;»

«Εδώ είναι σαν να λέμε και επιλέγουμε ανοσία της αγέλης και ταυτόχρονα το κράτος δεν είναι αρωγός όσο πρέπει. Αυτή η περικοπή των αποδοχών συμβαίνει και σε μια στιγμή που η ζωή ακριβαίνει και δεν αντέχει κάθε νοικοκυριό να του κόψουν το παραμικρό» τόνισε επίσης ο κ. Τσουκαλάς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα θα δώσει σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να τοποθετηθεί στη Βουλή και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Δείτε εδώ ολόκληρη την τροπολογία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ