Ανταλλαγή του χρέους με δύο ειδών ομόλογα ζητά ο Βαρουφάκης – BINTEO

Ανταλλαγή του ανεξόφλητου χρέους με δύο ειδών ομόλογα προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στους Financial Times. 

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν απαιτεί πλέον την άμεση διαγραφή του ελληνικού χρέους ύψους 315 δισ. ευρώ. Μάλλον, θα ζητήσει “μενού ανταλλαγής χρέους” για να ελαφρύνει το χρέος με δύο ειδών ομόλογα: ένα με ρήτρα ανάπτυξης και ένα χωρίς ημερομηνία λήξης. 

Το πρώτο είδος ομολόγων, που θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ρυθμό ανάπτυξης του ονομαστικού ΑΕΠ, θα αντικαταστήσει τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρώπη και το δεύτερο είδος ομολόγων, που ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε perpetual bonds (αόριστης διάρκειας), δηλαδή χωρίς ημερομηνία λήξης, θα ανταλλαχθούν με τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. 

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε επίσης ότι η πρότασή του για ανταλλαγή χρέους θα αποτελέσει έναν έξυπνο μηχανισμό με τον οποίο θα αποφευχθεί η ανάγκη για χρήση του όρου «κούρεμα», ο οποίος είναι μη πολιτικά αποδεκτός στη  Γερμανία αλλά και σε άλλες πιστώτριες χώρες επειδή υπονοεί στο άκουσμά του ότι οι φορολογούμενοι θα υποστούν ολοκληρωτικές απώλειες. 

«Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι θα συνδυάσουμε πρωτογενή πλεονάσματα με μία ατζέντα μεταρρυθμίσεων» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

«Θα τους πω: «Βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας και δώστε μας το κάποια δημοσιονομικά περιθώρια για να γίνει αυτό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μια αποδιαρθρωμένη χώρα και όχι αναμορφωμένη», τόνισε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού – μετά από πληρωμές τόκων – από 1 έως 1,5 % του ΑΕΠ, ακόμα και αν αυτό σήμαινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις του για παροχές βάσει των οποίων εξελέγη». 

Ο κ Βαρουφάκης δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής των πλούσιων Ελλήνων . «Θέλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στο κεφάλι του ψαριού και στη συνέχεια να πάμε στην ουρά», είπε.

«Εμείς δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τα καταφέρουμε. Αν εξαφανιστούμε από τα οργανωμένα συμφέροντα, θα είναι τιμή μας να πέσουμε έχοντας δώσει ένα καλό αγώνα», πρόσθεσε.

 

Διαβάστε επίσης:

Ειδική αποστολή στην Αθήνα στέλνει ο Ομπάμα – ΒΙΝΤΕΟ

Παρελθόν χαρακτηρίζει την τρόικα πρώην μέλος της Task Force

Ο Βαρουφάκης στο Channel 4: Τέλος στον φαύλο κύκλο του δανεισμού – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ