«Ανοίγουν οι κάνουλες» του Ταμείου Ανάκαμψης – Ποια έργα παίρνουν προτεραιότητα

«Πέφτουν» στην αγορά τα πρώτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης: Έως το τέλος του χρόνου η Αθήνα υπολογίζεται πως θα βάλει στα ταμεία της «φρέσκο χρήμα» που αγγίζει τα 7,5 δισ. ευρώ. Κονδύλια που θα έρθουν από την Ευρώπη για να πέσουν –σε πρώτη φάση- κυρίως στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μέσω του γνωστού «Εξοικονομώ», αλλά και… στην ψηφιακή μετάβαση.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Στη σύνοδο του Εcofin την προσεχή Τρίτη αναμένεται να δοθεί η νέα έγκριση για το ελληνικό σχέδιο, με την πρώτη εκταμίευση να αναμένεται να γίνει -με τη μορφή προκαταβολής του 13%- προς τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Το ύψος της προκαταβολής διαμορφώνεται στα περίπου 4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 2,3 δισ. είναι επιχορηγήσεις και 1,7 δισ. δάνεια. Έως το τέλος της χρονιάς αναμένεται να εκταμιευτούν άλλα 3,5 δισ. ευρώ, εφόσον ικανοποιηθεί η πρώτη δέσμη ορόσημων.

Κάθε έργο και… δόση

Η πρόοδος των εκταμιεύσεων θα γίνεται με την μέθοδο… «κάθε έργο και δόση»: Ανά έξι μήνες τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Ελλάδα θα «απελευθερώνονται» ανάλογα με το εάν έχουν επιτευχθεί συγκεκριμένοι στόχοι.. τα λεγόμενα «ορόσημα» . Το πώς θα εκταμιευτεί το συνολικό ποσό των 30,5 δισ. ευρώ από φέτος έως και τα μέσα του 2026 καθορίζεται μέσα από 331 ορόσημα και στόχους.Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Exit mobile version