Ανοίγει η «ψαλίδα» επιτοκίων καταθέσεων και δανείων – «Πίεση» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Εκτός ατζέντας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραμένει μια ενδεχόμενη μείωση των βασικών της επιτοκίων: Αντιθέτως η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, εκτιμά πως τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα, προκειμένου έτσι να τιθασευτεί το «τέρας» του πληθωρισμού. Μια είδηση που φυσικά δεν συνιστά καθόλου καλό νέο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και μάλιστα σε μια στιγμή, που τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν να διευρύνεται η «ψαλίδα» επιτοκίων καταθέσεων και δανείων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αμετακίνητη, λοιπόν, εμφανίζεται η Κριστίν Λαγκάρντ, παρά τις όποιες αναταράξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, προκαλεί η «εμμονή» σε υψηλά επίπεδα επιτοκίων: Μάλιστα, τόσο η ίδια η πρόεδρος της ΕΚΤ, όσο και οι άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες και μέλη του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας, αποφεύγουν να βάλουν στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων.

Άνοιξε η «ψαλίδα» μεταξύ επιτοκίων δανείων και  καταθέσεων

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η «ψαλίδα» επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων στην χώρα μας τον Αύγουστο 2023 διευρύνθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Συγκεκριμένα τα επιτόκια καταθέσεων αυξήθηκαν μόλις κατά 0,04% ενώ αυτά των χορηγήσεων αυξήθηκαν κατά 0,12% !

Κατά συνέπεια τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων να αυξηθούν στο 0,39% και των νέων δανείων στο 6,33%, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων να αυξηθεί στις 5,94 εκατοστιαίες μονάδες (από 5,86% που ήταν τον προηγούμενο μήνα).

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και διαμορφώθηκε στο 0,39%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,03%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,15%.

Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 1,56%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 2,70%.

Πόσο ανέβηκαν τα επιτόκια στα νέα επιχειρηματικά δάνεια

Όσον αφορά στο μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε αμετάβλητο στο 14,77%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 39 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 13,40%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4.03%.

Τα μέσα επιτόκια των επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 6,73% και στο 7,72% αντίστοιχα.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, τον Αύγουστο του 2023, και διαμορφώθηκε στο 6,35%.

Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,07%.

«Φούσκωσαν» τα επιτόκια και σε όσους έχουν ήδη δάνειο

«Φουσκωμένα» ήταν και τα επιτόκια στα υφιστάμενα δάνεια, κυρίως λόγω της αύξησης που παρατηρήθηκε σε καταναλωτικά και επαγγελματικά δάνεια. Αμετάβλητη ήταν η κατάσταση στα στεγαστικά, δεδομένου ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στους ενήμερους δανειολήπτες, έχουν «παγώσει» τα επιτόκια.   

Συγκεκριμένα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,28%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,40%.

Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 8,05%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,27%.

Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε επίσης κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,10%.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ