«Ανάβουν οι μηχανές» σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Αρχίζουν σήμερα οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες

«Ζεσταίνονται» τα γεωτρύπανα σε Πελοπόννησο και Κρήτη. Σήμερα, Πέμπτη αναμένεται να αρχίσουν οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες μετά τη σχετική προαναγγελία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι έρευνες αφορούν στη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την ExxonMobil.

Ήδη έχει εκδοθεί NAVTEX από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης  και το πλοίο SANCO SWIFT, βρίσκεται νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης, όπου δοκιμάζει τα όργανα, προκειμένου να αρχίσει από σήμερα κιόλας τις έρευνες.

Η θέση του Sanco Swift σήμερα

Σημειώνεται ότι μετά τη συλλογή και επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσει επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και διαγωνιστική διαδικασία για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η έναρξη των ερευνών αυτών σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην κυβερνητική στρατηγική για την αξιοποίηση των όποιων πόρων φυσικού αερίου της Ελλάδας, της προσπάθειας για ενεργειακή μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μείγμα και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας τη ίδιας, αλλά και της Ευρώπης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ