Ανατιμήσεις: Περιβαλλοντικό «καπέλο» σε νερό, χυμούς, αναψυκτικά και γάλα από το 2025

Νέες ανατιμήσεις στο νερό και τα αναψυκτικά, φέρνει ευρωπαϊκή οδηγία που θα εφαρμόσει η Ελλάδα από το 2025.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου, πρόκειται για «περιβαλλοντικό καπέλο» από 10 έως και 15 λεπτά του ευρώ, θα επιβαρύνει συσκευασίες πλαστικού και αλουμινίου, αλλά θα επιστρέφεται στους καταναλωτές που κάνουν ανακύκλωση.

Το «καπέλο» έχει όνομα. Λέγεται «εγγυοδοτικό αντίτιμο». Πάντως οι καταναλωτές θα παίρνουν πίσω το εγγυοδοτικό αντίτιμο αν επιστρέφουν τις άδειες συσκευασίες σε ειδικές θυρίδες ανακύκλωσης που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία.

Η πρωτοβουλία εξυπηρετεί τους ευρωπαϊκούς στόχους για την πράσινη μετάβαση, και περιλαμβάνει και συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την ανακύκλωση των συσκευασιών, ώστε να φτάσουμε ως το 2025 να ανακυκλώνουμε το 77% του πλαστικού και το 50% του αλουμινίου.

Με βάση το νέο εγγυοδοτικό αντίτιμο, ένα μπουκάλι νερό 500 ml θα κοστίζει 60 λεπτά αντί για 50 που κοστίζει σήμερα και ένα αναψυκτικό ίδιας χωρητικότητας θα κοστίζει 1,19 ευρώ από 1,09 ευρώ σήμερα. Θα αυξηθούν επίσης το γάλα και οι χυμοί φρούτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάιο τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων κατέγραψαν αυξήσεις της τάξης 7,7%, σε ετήσια βάση, κάτι που αποδίδεται σε αυξήσεις τιμών στις πρώτες ύλες και κυρίως στην ζάχαρη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ