“Ανάπτυξη και… γρήγορα”

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις της ΕΕ να κινητοποιηθούν για να θέσουν σε εφαρμογή τις προτάσεις που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι ώστε να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

“Πολυάριθμες προτάσεις (της Επιτροπής) βρίσκονται στο τραπέζι και περιμένουν το πράσινο φως των κρατών μελών και του κοινοβουλίου. Έστω κι αν η επιστροφή στην ανάπτυξη θα πάρει χρόνο, θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μια καμπή στο τέλος της χρονιάς, αν ληφθούν τώρα οι σωστές αποφάσεις”, αναφέρει ο Μπαρόζο σ’ ένα έγγραφο για το οποίο έγινε λόγος το πρωί στους κόλπους της Επιτροπής και πρόκειται να παρουσιαστεί αργότερα σήμερα στον Τύπο.

Επιδιώκοντας να επωφεληθεί από τη νέα ώθηση που δόθηκε στο θέμα της ανάπτυξης στην Ευρώπη με την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, ο Μπαρόζο υπενθυμίζει τις κύριες προτάσεις που παρουσιάσθηκαν από τις υπηρεσίες του εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια για να τονωθεί η δραστηριότητα στη Γηραιά Ήπειρο.

Εκτός από το πρόγραμμα “Ευρώπη 2020”, που επικεντρώνεται στις νέες τεχνολογίες ή στην πράσινη οικονομία, η Επιτροπή προτείνει να υπάρξουν αμοιβαία ευρωπαϊκά δάνεια (“project bonds”), να αυξηθεί το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (BEI) κατά τουλάχιστον 10 δισεκ. ευρώ για να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να θεσπιστεί ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ένας μέρος των εισπράξεων από τον οποίο θα τροφοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ.   

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ