«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Τι επιδοτεί η «διπλή» επιταγή και ποια είναι τα ποσά

θερμοσίφωνας

Ανοιχτή για όλους –ανεξαρτήτως ΑΦΜ- είναι πλέον η πλατφόρμα https://allazothermosifona.gov.gr/, μέσω της οποίας υποβάλλονται αιτήσεις για τη «διπλή» επιταγή αγοράς και εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα: Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στην πλατφόρμα τέσσερα συγκεκριμένα στοιχεία προκειμένου να πάρουν το «πράσινο φως» για ένταξη στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα». Απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη ηλεκτρικού θερμοσίφωνα σε λειτουργία, χωρητικότητας άνω των 40 λίτρων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται με τη χρήση των κωδικών του taxisnet, οπότε καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να τους γνωρίζουν. Θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους ακόμη τον ΑΦΜ αλλά και τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) για το φορολογικό έτος 2021, όπως αναφέρει το enikonomia.gr.

Ποια είναι η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης

Προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία μέσω της πλατφόρμας https://allazothermosifona.gov.gr/ οι δυνητικοί δικαιούχοι υπόχρεοι  θα πρέπει να δηλώσουν τα εξής 4 στοιχεία:

Η διαδικασία για την αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα με κρατική επιδότηση θα παραμείνει ανοιχτή για αιτήσεις έως και την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 στις 3 μ.μ. 

Τι επιδοτεί η «διπλή» επιταγή και ποια είναι τα ποσά

Η επιταγή θα είναι «διπλή» και θα επιδοτεί:

Απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη στο πρόγραμμα είναι:

Προσοχή:

Γίνονται δεκτοί προς αντικατάσταση παλιοί Ηλεκτρικοί Θερμοσίφωνες χωρητικότητας τουλάχιστον 40 λίτρων.

Δεν είναι δυνατή η επιδότηση νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα χωρίς την παράλληλη παράδοση του παλαιού Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα.

Η επιχορήγηση παρέχεται μέσω επιταγών (vouchers) του Προγράμματος, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εγκεκριμένους Προμηθευτές του Προγράμματος και να καλύψουν μέρος της συνολικής δαπάνης των σχετικών προϊόντων/υπηρεσιών.

Ποια είναι τα κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων

Το πρόγραμμα αφορά πρώτη ή δεύτερη κατοικία, με δικαιούχους τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, ενοικιαστές, ακόμη και την δωρεάν παραχώρηση.

Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται βάσει κριτηρίων (εισόδημα, παιδιά, ΑΜΕΑ κτλ.). Ανάλογα το εισόδημα διαμορφώνεται και το ύψος της επιδότησης. Έτσι:

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων και συγκεκριμένα:

Η επιδότηση αγγίζει έως και το 60% της δαπάνης αγοράς κάθε νέου ηλιακού θερμοσίφωνα.

Η τελική αξία της κάθε επιταγής που διαμορφώνεται από 510,48 ευρώ και φτάνει μέχρι και 904,84 ευρώ εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ηλιακού θερμοσίφωνα (χωρητικότητα δεξαμενής ζεστού νερού), την τιμή αγοράς του.

 

 

Exit mobile version